avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor vechime

In 2010 odata cu diminuarea salariilor cu 25%, sporul de vechime a fost inclus in salariul brut. Dupa reantregirea salariilor in 2012, unde se regaseste sporul de vechime in salariu ? Cum se calculeaza azi acest spor si care este prevedera legala ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 18 Mai 2015
Sporul de vechime se regaseste in salariul pe care-l aveti.

Legea 284/2010 prevede:
Art. 11
(3)Transele de vechime in munca, in functie de care se acorda cele 5 gradatii potrivit alin. (2), respectiv clasele de salarizare, sunt urmatoarele:
- gradatia 1 - de la 3 la 5 ani - 3 clase succesive de salarizare suplimentare fata de nivelul minim al fiecarei functii;
- gradatia 2 - de la 5 la 10 ani - doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 1;
- gradatia 3 - de la 10 la 15 ani - doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 2;
- gradatia 4 - de la 15 la 20 de ani - o clasa succesiva de salarizare suplimentara fata de cele detinute pentru gradatia 3;
- gradatia 5 - peste 20 de ani - o clasa succesiva de salarizare suplimentara fata de cele detinute pentru gradatia 4.

(4)Gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se plateste cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a implinit vechimea in munca, prevazuta la transa respectiva, prin acordarea claselor de salarizare prevazute la alin. (3).

(5)Pentru acordarea gradatiei corespunzatoare transei de vechime in munca, angajatorul va lua in considerare integral si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare.

art.10
.......
(5)Diferenta dintre doua clase de salarizare succesive este de 2,5 % din salariul de baza, solda/salariul de functie, indemnizatia lunara de incadrare, utilizandu-se rotunjirea la a doua zecimala a coeficientilor de ierarhizare aferenti claselor de salarizare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca functinar public klaudya1974 klaudya1974 Cum se calculeaza vechimea in munca in cazul unui functionar public? Sau cat ar trebui sa fie cresterea salariala la trecerea la o alta transa de vechime? (vezi toată discuția)
Transe vechime martin77 martin77 Buna.In cazul unui nou angajat in primarie care are vechime cuprinsa intre 10 si 15 ani, ce procent i se aplica la vechime?Unde gasesc temeiul legal? (vezi toată discuția)