avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

pot fii concediat de angajatorul meu daca afla ca sufar de hepatita c , lucru care mi ar interzice sa depun efortul fizic necesar punctului meu de lucru ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 19 Mai 2015
Nu, asa ceva s-ar incadra la discriminare.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
BX, utilizator
Buna ziua,

S-ar incadra la discriminare daca va concediaza strict pentru motivul ca suferiti de hepatita c. Daca insa aceasta va face inapt pentru a va desfasura activitatea, atunci ati putea fi concediat pentru necorespundere profesionala, daca nu vi se poate oferi un alt post corespunzator pregatirii si capacitatii dvs de munca.

Aveti detalii despre concedierea pentru necorespundere profesionala in articolele de mai jos

www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ] /
1. Din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.



2. Asadar nu poate fi vorba de necorespundere profesionala ci de o inaptitudine din motive medicale.

Aveti o decizie emisa de organele competente de expertiza medicala cu privire la capacitatea de munca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii lex_ad lex_ad buna ziua, nu demult am fost diagnosticat ca bolnav de hepatita B, jobul pe care il am este de agent vanzari si distributie ceea ce necestia o mare parte din ... (vezi toată discuția)
Incetare cim necorespundere profesionala anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: avem o procedura de evaluare, in luna ian s-a facut evaluarea, un salariat a obtinut un punctaj mic ... (vezi toată discuția)
Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)