avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... hotarare Consiliu Local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

hotarare Consiliu Local

Am o nedumerire :legea spune ca o hotarare se adopta cu majoritatea consilirilor prezenti cu unele exceptii.Sunt 27 de consilieri prezenti unul pleaca din sala sa fumeze raman 26 ....13 voteaza pentru ,12 impotriva si unul se abtine .E adoptat proiectul de hotarare ?Ca astia de la primarie ma cam mint ..si e un proiect care ma intereseaza personal
Multumesc !Dollar
Cel mai recent răspuns: Dollar2009 , utilizator 11:03, 4 Iulie 2009
S-ar zice ca da. Desi o sedinta de Cl nu e chiar ca la piata, unu vine-pleaca cind vrea....In procesul vebal al sedintei trebuie sa se mentioneze consilierii locali prezenti, la deschiderea sedintei, iar apoi la vot sa ar trebui ca sa fie acelasi numar. Sau sa se precizeze tot in procesul verbal ca din nu stiu ce motive ( intemeiate)dl. cutare nu a mai participat la vot...
Totusi majoritatea lui 26 nu este de 13 voturi pentru,ci 14 ?Este interpretabil sau scrie undeva in lege ?
Din punctul meu de vedere cred ca proiectul de lege a fost votat ca fiind acceptat, in conditii de legalitate.
Votul celui de-al 27-lea consilier trebuia notat ca fiind da/nu/abtinere sau in preambulul proiectului de hotarare trebuie sa se faca mentiunea ca au fost 26 de consilieri prezenti la vot. In sedinta urmatoare de consiliu se va aproba procesul verbal al sedintei care va intereseaza. Urmariti mentiunile privind prezenta a numai 26 de consilieri la votul privind proiectul dvs. si solicitati o copie a acelui proces verbal al sedintei.
Dollar2009 a scris:

Totusi majoritatea lui 26 nu este de 13 voturi pentru,ci 14 ?Este interpretabil sau scrie undeva in lege ?

Abtinerile se "contabilizeaza" ca voturi "impotriva" iar hotararea nu a fost legal adoptata pentru ca fie e balotaj 13-13 iar "fumatorul" e pus absent, fie e 13-14 iar "fumatorul" e considerat ca s-a abtinut, insa nu de la tigati ci de la vot.
Imprejurarea ca abtinerea e propriu-zis vot impotriva rezulta din Legea nr. 215/2001 (imi pare rau dar nu-mi aduc aminte articolul). In plus majoritatea consiliilor au facut copy-paste cu regulamentul de functionare al consiliului, iar in acest regulament exista (foarte probabil) o prevedere in acest sens.
Asa ca daca v-au spus ca hotararea a trecut, din doua una: Sau nu stiu (o, sancta simplicitas!) sau va mint.

Alte discuții în legătură

Vot in ședință de consiliu local 1qPaul 1qPaul Buna ziua In ședința de analiza a Consiliului Local, unul dintre consilieri voteaza si impotriva unui proiect. dar votează că se si abtine. Se poate ... (vezi toată discuția)
Legalitatea modului de a vota in sedintelele unui consiliu de administratie M18axu M18axu Intr-un CA compus din patru membri in care hotararile se deliberează valabil în prezenţa a cel puţin 3 dintre membrii săi, incluzând preşedintele sau, ... (vezi toată discuția)
Cum se alege viceprimarul unei localitati? MARIANA CODRUT MARIANA CODRUT buna ziua, doresc sa va intreb cum se alege viceprimarul unei localitati ?? cu ce numar de voturi trebuie sa fie ales din total consilieri alesi ??? votul ... (vezi toată discuția)