avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie proprietari, recuperare restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie proprietari, recuperare restanta

In asociatia noastra un proprietar sa zicem A ,a dobindit un ap prin cumparare cu credit bancar(mai mare de 25000 euro). Dupa un timp a acumulat datorii la asociatie de 2000ron.A plecat in strainatate ,nu a mai platit datoria la banca. Asociatia a notificat la cadastru ipoteca pentru datoria de 2000 ron.Banca a scos ap la vinzare iar cetateanul B a adjudecat ap pentru 91000 ron (mai putin decit a dat banca credit lui A pt ap). Asociatia nu cunoaste decit numele lui A, nici un alt element de identificare.Instiintarea lui B de la cadastru nu mai contine mentiunea datoriei catre asociatie. CUM POATE ASOCIATIA sa RECISTIGE cei 2000 ron datorati de A? Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:12, 26 Mai 2015
Nu aveti dreptate!
Daca presedintele asociatiei solicita la politie un control de rutina pentru ca are proprietari sau chiriasi in bloc care nu prezinta actul de identitate pentru completarea cartii de imobil sau pentru ca a observat ca in condominiu locuiesc persoane pe care nu le cunoaste etc., politia va trimite politistii de proximitate in acest control de rutina, in special efectuat dimineata, cand oamenii pleaca la serviciu. Se poate colabora cu politia pentru identificarea tuturor persoanelor care locuiesc la dv. in bloc.

Cat priveste vanzarea fara adeverinta eliberata de asociatie, iata ce prevede Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Si cu ocazia solicitarii acestei adeverinte i se poate cere proprietarului, in cazul ca nu prezentase in trecut acest document, actul de proprietate, asa cum v-a spus si @adriantot.
Dupa ce se face vanzarea noul proprietar poate fi determinat sa prezinte actul sau de proprietate si poate face si o cerere de asociere.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
elga50, moderator
Domnii mei ,nu traiti in realitate adeverinta o cere cel ce vinde si pleaca din imobil nu cel ce vine.Asta intrebam cum poate fii obligat noul proprietar sa prezinte actul de proprietate si actul de identitate. Am rugat politia sa ne ajute. Raspunsul lor a fost ca lucrul asta nu mai intra in atributiile lor.Legea nu se aplicain RO.Un BEJ a scos la licitatie ap.O persoana si l-a adjudecat ,iar in noua instiintare de la cadastru pe care a primit-o nu mai figura si asociatia noastra cu cei 2000 ron datorati,desi noi am facut notificarea la cadastru,iar in vechea instiintare noi apaream cu datoria.Cum sa dai in judecata pt o datorie de pina in 2000lei chiar daca a depasit de putin 3luni.Daca toate asoc ar da in judecata am sufoca instantele si am cheltui mai mult. Apoi suntem o asociatie mare cu 140 ap ,cum sa-i stii pe toti,mai ales ca multe ap sunt inchiriate la tineri,imobilul fiind in buricul Bucurestiului
Asociatia noastra este mai mare deact a dumneavoastra avand atat apartamente de locuit cat si spatii comerciale, iar prresedintele-i cunoaste pe aproape toti. Avem actele a peste 90% dintre ei, actele de proprietate, contractele de inchiriere, acte de identitate sau datele personale pentru cartea de imobil asa cum prevede legislatia. Iar noi train in realitate, in aceasta tara, respectam si aplicam legislatia in domeniu.
Sigur ca nu exista padure fara uscaturi si-am avut si inca mai avem procese cu unii proprietari.
Acum 4 ani asociatia a castigat un proces cu un proprietar ce avea restante de peste 30.000 lei, proces ce a durat 3 ani dar in final apartamentul a fost vandut de executor si asociatia si-a recuperat intreaga suma in urmatorii 2 ani dupa castigarea procesului. Asta pentru ca procedura este greoaie, omul are dreptul la aparare, la contestatie in proces, apoi la contestarea executarii silite; e nevoie uneori ca noul proprietar sa-l scoata din casa pe vechiul proprietar, cu toate lucrurile in strada...
Dar, eu nu accept decat ca o exceptie, ca asociatia sa nu cunoasca datele si sa nu detina actele de proprietate ale celor ce fac parte din acea asociatie. Sunt multe ocazii si metode de a "stimula" intrarea in legalitate de la simpla discutie si aducerea la cunostinta ca legea prevede...., pana la nerezolvarea unor solicitari, sistarea unor utilitati....
Noi traim in realitate pentru ca si la noi in blocuri se vand apartamente. Ideea este ca atunci cand un proprietar recalcitrant in trecut vine sa-ti ceara adeverinta poti sa-i ceri actul de proprietate. Asta am spus.
Iar cu noul proprietar se poate vorbi amiabil, n-or fi toti recalcitranti, iar daca se ivesc probleme cu el se pot lua datele de identitate de la Registrul de carte funciara.
Solutii ar fi, sigur, greu de umblat si pierdut timp si energie, nervi etc.
Incercam sa descalcim ghemul problemei dv., oricare dintre noi poate pati asa ceva, proprietarii sunt foarte diferiti, cu unii te poti intelege omeneste, altii pleaca de la ideea ca esti acolo ca sa-i furi pe ei, altii se cred buricul pamantului, iar pe administrator il trateaza ca pe ultimul om si, in consecinta se poate intampla sa dai si de Gica-contra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare copii act proprietate si ci pt separare asociatie proprietari AAR AAR Buna ziua, In urma deciziei de separare a asociatiei de proprietari de asociatia mama, persoana delegata sa se ocupe de procesul propriu zis de separare ne ... (vezi toată discuția)
Cateva intrebari privind infiintarea asociatiei de proprietari Almaris Almaris As avea rugamintea, in baza experientei acelora dintre dvs care au avut de a face cu infiintarea asociatiei de proprietari, sa incerce sa ma lamureasca in ... (vezi toată discuția)
Existenta contract de vanzare cumparare de la fiecare proprietar la asociatie? Nivea Nivea E normal ca asociatia de proprietari sa aiba cate un contract de vanzare cumparare de la fiecare proprietar? Ma gandeam sa cer la fiecare proprietar cite un ... (vezi toată discuția)