avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Copie dupa cartea de identitate la pensiuni
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Copie dupa cartea de identitate la pensiuni

Am fost la o pensiune din Cluj-Napoca si mi s-a cerut cartea de identitate. Dar nu au fost notate doar datele, ci i s-a facut o copie (nu am vazut copia, nu stiu daca electronica sau doar un xerox).

Este legala aceasta operatiune? Se practica si la alte pensiuni/hoteluri?

Exista riscuri la care ma expun daca cineva face o copie dupa cartea mea de identitate?

Mentionez ca pensiunea are si site de Internet + sigla vizibila din strada, deci nu pare ceva obscur.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2015
AntiSecretare, utilizator
Cel mai recent răspuns: benef , utilizator 13:37, 17 Noiembrie 2017
Trebuia sa intrebati la receptia pensiunii care sunt obligatiile dvs. si pe ce s-au bazat cand v-au xeroxat cartea de identitate . Teoretic ar trebui doar sa vi se inscrie datele din buletin in fisa de intrare, respectiv factura de cazare nu cred ca trebuie sa lasati o copie. Posibil ca isi iau si ei metode de precautie. La cate furturi sunt cu ocazia plecarii din locurile de cazare probabil se gandesc ca astfel gasesc hotul mai repede, dupa poza din buletin...
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2015
Justitiarul711, utilizator
Copierea cartilor de identitate este interzisa cu anumite exceptii.

Altfel reprezinta prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal si sanctioneaza cu amenda conform prevederilor art. 3 din Legea 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date

Puteti sesiza ANSPDCP ( Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal)
[ link extern ]

Decizia nr. 132/2011 ANSPDCP privind condiţiile prelucrării codului numeric personal şi a altordate cu caracter personal având o funcţie de identificare de aplicabilitate generală

Art. 6
Colectarea şi prelucrarea datelor prevăzute la art. 1, inclusiv dezvăluirea acestora, prin efectuarea şi reţinerea de copii de pe cartea de identitate sau de pe documente care le conţin, sunt interzise, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 2.

[ link extern ]

Legeanr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date

[ link extern ]
Eu zic ca au dreptul sa faca asta. Pensiunile, ca si hotelurile si motelurile sunt obligate sa notifice ANSPDCP inceperea activitatii, deci au si obligatia de a pastra confidentialitatea. Unitatile de cazare sunt persoane juridice de drept privat care au dreptul sa prelucreze date cu caracter personal.

Legea 677/2001:
Art. 2. - (1) Prezenta lege se aplică prelucrărilor de date cu caracter personal, efectuate, în tot sau în parte, prin mijloace automate, precum și prelucrării prin alte mijloace decât cele automate a datelor cu caracter personal care fac parte dintr-un sistem de evidență sau care sunt destinate să fie incluse într-un asemenea sistem.
[...]
(4) Prezenta lege se aplică prelucrărilor de date cu caracter personal efectuate de persoane fizice sau juridice, române ori străine, de drept public sau de drept privat, indiferent dacă au loc în sectorul public sau în sectorul privat.

Completare
Cititi acest articol:
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2015
Ares-3, moderator
Au dreptul in conditiile in care unitatea hoteliera este inregistrata ca operator de date personale iar pe formularul de inregistrare al turistului este specificat acest lucru indicandu-se totodata si nr.operatorului.
RATB a fost sanctionata de ANSPDCP deoarece copia cartile de identitate ale elevilor si studentilor carora le emitea abonamente fara sa fie inregustrat ca operator de date cu caracter personal.
Acelasi regum ar trebui sa se aplice si administratiilor asociatiilor de proprietari intrucat detin copii ale actelor de proprietate unde apar CNP-urile.
RATB nu are nimic de-a face cu intrebarea utilizatorului.

Asociatiile de proprietari / locatari nu trebuie sa se inscrie in registrul operatorilor de date cu caracter personal.
Decizia nr. 90/2006 a presedintelui ANSPDCP, Art. 1:
- Notificarea prelucrării datelor cu caracter personal nu este necesară în următoarele cazuri:
[...]
c) când prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la proprietarii sau chiriaşii unui imobil folosit în comun este efectuată de către asociaţiile de proprietari sau de locatari, în exercitarea drepturilor şi obligaţiilor stabilite prin lege, în scopul administrării acelui imobil.

Utilizatorul a intrebat daca operatiunea este legala si daca se practica si la alte pensiuni / hoteluri. Raspunsul este Da, se practica, iar ce a semnat si bifat sau nu (referitor la prelucrarea datelor in scop de marketing sau ceva asemanator, ca pentru asta se cere acordul) doar dumnealui stie. Daca a completat formularul de cazare banuiesc ca l-a si citit.

E bine sa invatam oamenii cum si unde sa faca reclamatii doar daca suntem siguri ca e ilegal ce li s-a intamplat or dvs. n-aveti de unde sa stiti daca pensiunea este sau nu inscrisa in registrul operatorilor de date cu caracter personal. Posibilitatea sa fie inscrisa este foarte mare, inspre 100%. In opinia mea nu are niciun motiv sa se teama.

Alte discuții în legătură

Date cu caracter personal ioanandrei ioanandrei Suntem o societate de drept privat ( SRL ) care in activitatea ei curenta inscrie date despre persoanele care sunt clientii activitatii autorizate . Mai mult ... (vezi toată discuția)
Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Clinica medicala - inregistrare/notificare autoritatea pentru protectia datelor cu caracter personal ContSters22096 ContSters22096 o clinica medicala pe cale sa se infiinteze trebuie sa obtina nr de operator de la Autorit pentru Protectia Datelor cu caract personal sau este exceptata de ... (vezi toată discuția)