avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... date cu caracter personal
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

date cu caracter personal

Suntem o societate de drept privat ( SRL ) care in activitatea ei curenta inscrie date despre persoanele care sunt clientii activitatii autorizate . Mai mult , doreste sa fie partenera unui SITE in care sa inscrie anumite informatii care sunt legate de persoane fizice.

Va rugam:
1. Sa ne consiliati daca pentru activitatea curenta avem nevoie de o autorizatie in directia prelucrarii datelor cu caracter personal si daca da , modalitatea de obtinere a ei ( legislatia , tipul de cerere etc. )
2. Daca SITE -ul , viitor partener , are autorizatie in acest sens , contractul dintre parti produce legalitate si pentru noi in zona datelor cu caracter personal sau la rindul nostru este nevoie de autorizatie particulara noua ?

Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: ioanandrei , utilizator 09:40, 9 Decembrie 2015
Ce vă pot spune este că indiferent de contractele dintre dvs. și alte entități, prelucrarea datele cu caracter personal (între care se numără și diseminarea/transmiterea acestora către alți operatori de date personale) nu se poate face fără acordul scris al persoanelor vizate, mai puțin în cazul excepțiilor stabilite de Legea nr. 677/2001 pe care o puteți consulta aici:
[ link extern ]

Am inteles conditia obligatorie , acordul persoanei , dar noi ( SC ) avem nevoie de acea autorizatie , valabila noua ,ca sa devenim operator cu date ale persoanelor ? Va multumesc inca o data .
E mai simplu să consultați site-ul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit art. 22 din Legea nr. 677/2001
(1) Operatorul este obligat sa notifice autorităţii de supraveghere, personal sau prin reprezentant, înainte de efectuarea oricărei prelucrari ori a oricărui ansamblu de prelucrari având acelaşi scop sau scopuri corelate.
(2) Notificarea nu este necesară în cazul în care prelucrarea are ca unic scop ţinerea unui registru destinat prin lege informării publicului şi deschis spre consultare publicului în general sau oricărei persoane care probează un interes legitim, cu condiţia ca prelucrarea să se limiteze la datele strict necesare ţinerii registrului menţionat.


Teoretic, pentru fiecare scop distinct pentru care informațiile sunt prelucrate trebuie depusă o cerere de notificare nouă, bifând scopul corespunzător.

Art. 24
(2) Fiecare operator primeşte un număr de înregistrare. Numărul de înregistrare trebuie menţionat pe orice act prin care datele sunt colectate, stocate sau dezvăluite.


Formularul de notificare îl găsiți pe site-ul ANSPDCP: [ link extern ] /
Tot pe www.dataprotection.ro găsiți toată legislația relevantă la secțiunea Legislație.
Puteți, de asemenea, să solicitați asistență juridică Autorității în vederea clarificării nelămuririlor dvs.

Trebuie să aveți în vedere și art. 31 (și următoarele) potrivit căruia

Omisiunea de a efectua notificarea în condiţiile art. 22 sau ale art. 29 alin. (3) în situaţiile în care aceasta notificare este obligatorie, precum şi notificarea incompleta sau care conţine informaţii false constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât sa constituie infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 10.000 lei.


Pe scurt, ca să vă răspund la întrebarea dvs., nu știu la ce autorizație vă referiți, dar înainte de a începe să prelucrați datele aveți obligația de a notifica ANSPDCP, mai puțin dacă scopul prelucrării este exceptat de la această notificare (ținerea unui registru destinat prin lege informării publicului sau alte scopuri exceptate de Autoritate). Dacă în termen de 5 zile de la data notificării nu sunteți anunțat de un control prealabil (care se face numai dacă operațiunile de prelucrare sunt susceptibile de a prezenta riscuri speciale pentru drepturile și libertățile persoanelor) puteți începe prelucrarea.

În rest, puteți consulta registrul on-line de evidență al operatorilor de date personale în care vă veți găsi și dvs. dacă veți notifica autoritatea: [ link extern ]

Dacă veți căuta în registru, cu titlu de exemplu, CONSILIUL NATIONAL PENTRU STUDIEREA ARHIVELOR SECURITATII vă va apărea instituția împreună cu numărul notificării 158. Acel număr este trecut în toată corespondența CNSAS în subsolul paginii, sub forma „Operator de date cu caracter personal notificat sub numărul 158”.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
Radu9, utilizator
o ultima precizare :
1. este vorba de un cabinet medical veterinar care presteaza servicii veterinare curente , pe care le evidentiaza intr-un registru numit " de consultatii " unde pe linga date specifice ce tin de animal , evidentiaza si datele personale ale proprietarului ,in general persoana fizica .
2. acest cabinet are obligatia de a vaccina carnasierele ( ciini si pisici ), contra RABIEI , doar daca acestea ( carnasierele ) sunt individualizate prin CIP si inscrise intr-un SITE ( datele animalului si datele proprietarului ) . Prin incheierea unui contract cu acest SITE ( care spune ca are autorizatie in domeniul PRELUCRARII DATELOR PERSOANEI ) exista o prelungire a acestei autorizatii a SITE-lui in contul CABINETULUI sau este nevoie de o notificare a ANSPDCP ( facuta de CABINET ), pentru acest tip de activitate , invocind CONTRACTUL dintre PARTI ? .

Va multumesc tare mult.
O zi frumoasa .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmitere revisal lenareg lenareg Pentru transmiterea REVISALULUI este necesara inregistrarea la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor? (vezi toată discuția)
Inregistrare autoritatea de prelucrare a datelor ContSters22096 ContSters22096 ma poate ajuta cineva cu ceva info? e vb despre o p j straina care urmeaza sa administreze un portofoliu de clienti. cu cat timp inainte de a prelucra datele ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ca operator de date personale Dalia2015 Dalia2015 Buna ziua! Administrez un site de dating si am aflat ca trebuie sa ma inregistrez ca operator de date personale la ANSPDCP. Pentru platile care se fac pe ... (vezi toată discuția)