avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Extrateritorialitatea legii civile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Extrateritorialitatea legii civile

Asta e cea mai interesanta intrebare:
Am negociat un contract de munca in Germania,
cu un angajator germano-englez,Locul muncii fiind in Anglia,
L-am semnat cand ma aflam in Romania
Acum s-a iscat litigiu cu privire la interpretarea unor prevederi contractuale,

Eu sunt de parere ca legea civila englezeaza cu privire la interpretarea contractelor nu imi este opozabila. Eu nu am fost niciodata in Anglia inainte de inceperea lucrului.

Potrivit Art. 8 Cod Civil Romania: În cazul raporturilor juridice cu element de extraneitate, determinarea legii civile aplicabile se face ţinându-se seama de normele de drept internaţional privat cuprinse în cartea a VII-a din prezentul cod.

cred ca legile se prezuma opozabile fiind publicate in Monitorul Oficial... insa doar pt cetatenii statelor respective.

Pe plan internaţional, aplicarea normei juridice civile priveşte raporturile de drept privat, cu element de extraneitate. Datorită existenţei elementului de extraneitate, este posibil ca un raport juridic să vină în contact cu mai multe legi, aparţinând unor state diferite; se naşte astfel un conflict de legi în spaţiu, care este soluţionat cu ajutorul normelor de drept internaţional privat. Dacă elementul de extraneitate constă în cetăţenia română a uneia dintre părţi, de exemplu, şi litigiul se soluţionează la o instanţă străină, este posibil ca acea instanţă să aplice ca drept material, în rezolvarea fondului litigiului, legea civilă română. în acest caz, se poate vorbi despre aplicarea extrateritorială a normei juridice civile române (C.T. Ungureanu)

Alte discuții în legătură

Divortul stolnicudaniel stolnicudaniel sotia ma denuntal la carabinieri pt violenta au duso la un centro anti violenta cu tot cu fetita nu stiu unde se afla nici unde sta mia venit actiune de divort ... (vezi toată discuția)
Contract intre persoane romane, lege straina aplicabila. e posibil? ContSters20980 ContSters20980 Salut, Ce parere aveti, doua persoane romane care incheie un anumit contract in Romania, pot prevedea ca legea aplicabila este legea unui alt stat? Nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire marius68marius marius68marius un cetatean german ( nu are cetatenie romana) a facut un testament ( avand o propietate in romania) la un notar din romania in favoarea unui ... (vezi toată discuția)