avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie sanatate, persoana neasigurata, alte ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie sanatate, persoana neasigurata, alte venituri decat salarii

Buna ziua.

Am o intrebare legata de un caz ipotetic. Sa zicem ca persoana fizica X este neasigurata la sanatate, nu e salariata, nici PFA, nici orice altceva. X depune in 2015, pana in 25 mai, formularul cu veniturile din alte surse (sa zicem din chirii) pentru anul 2014, la Finante, si ca urmare plateste si contributie pt sanatate. Devine acea persoana asigurata in urma acestui demers? Si daca da, cum si pe cat timp, avand pe vedere ca plata impozitelor si contributiilor e pe anul precedent? Si daca nu, (avand in vedere ca plateste contributia la sanatate), de ce?
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
utilizator_avocatnet, utilizator
Cel mai recent răspuns: utilizator_avocatnet , utilizator 12:42, 27 Mai 2015
Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
Da, dar persoana X este deja neasigurata la momentul platii contributiei pt venituri din alte surse. Eu vreau sa stiu daca X devine asigurat sau nu, din moment ce plateste contributie pt acele venituri.
Situatia ipotetica nu este bine aleasa intrucat veniturile din chirii nu sant venituri din alte surse,
ci venituri din cedarea folosintei bunurilor art.296^21 lit.i calculul si plata facandu-se cf art.296^24 al.4 trimestrial si nu anual.
Dar oricum ,nu devine asigurata , devine doar" un bun roman".
Pentru a deveni persoana asigurata cu drepturi de asigurare, trebuie sa incheie un contract cu Casa de Sanatate liber aleasa cf. art.208-220 din legea sanatatii.
Un prim pas este obtinerea de adeverinte de venituri pe ultimii 5 ani care de fapt sant vreo 7 ,
(2009-2015 din experienta personala) sau daca nu a obtinut venituri pe aceasta perioada declaratie pe proprie raspundere.

Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
robert1958, utilizator
Aha. Deci nu devine asigurata desi plateste. Iar pentru contractul "personalizat", nu se poate fara acele adeverinte de venituri?

Si una peste alta, de ce mai plateste X contributii la sanatate daca nu beneficiaza de asigurare? E legal? Corect nu e din start. Pe ce baza trebuie platite degeaba acele contributii?
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
utilizator_avocatnet, utilizator
Teoretic , conform art.211 (L.95/96)
(2) Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, inclusiv obligaţii fiscale accesorii datorate pentru creanţele fiscale.

In practica , CNASS are alte proceduri instituite prin Ordine ale Presedintelui CNASS .
In momentul de fata exista Codul fiscal care stabileste obligatia platii fara a definii drepturile de asigurare , Legea 95/2006 care stabileste obligatia de a contribui la sistemul public de sanatate si modul de dobandire a drepturilor de asigurare , Ordinul 581/2014 si diverse alte proceduri pe care le vei afla doar la casa de sanatate ; ca la nebuni.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Cas - neasigurat stefan8 stefan8 Buna ziua! Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie ... (vezi toată discuția)
Cass pt venituri dividende geneva geneva CASS-ul unde se plateste pt venituri ridicate din dividende de la SIF? Pe ce baza, cu ce documente? Multumesc (vezi toată discuția)
Neplata cass pentru venituri din chirii iahim87 iahim87 Buna ziua, An un apartament pe care l-am dat in chirie, iar acesta este singurul meu venit ( nu sunt angajat, nu platesc CAS din alte surse), si pana acum ... (vezi toată discuția)