avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS - neasigurat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS - neasigurat

Buna ziua!

Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie 2014 m-am inscris la o alta facultate, la aceeasi unitate de invatamant superior de stat. Avand sub 26 de ani as avea dreptul sa fiu asigurat. Doar ca nu se intampla acest lucru. Cand am constatat ca nu sunt asiguratam fost la CAS cu adeverinta de student. Acolo mi s-a spus ca trebuie sa platesc pentru ultimele 6 luni din perioada in care nu am fost asigurat, pentru ca "e obligatoriu". Dar banii pe care mi-i cer sa-i achit nu au nicio justificare, nu am beneficiat de nicun serviciu din partea statului. Asadar nu am de gand sa platesc banii ceruti - 352 lei.
Neclaritatile mele sunt:
- e legal sa-mi ceara sa platesc cas pentru o perioada in care nu am fost asigurat?
- in conditiile in care nu platesc acesti bani, deci raman nasigurat desi as avea dreptul sa fiu asigurat ca si student sub 26 de ani la o universitate de stat, asta inseamna ca raman fara medic de familie?
- cand ma voi angaja, angajatorul trebuie sa plateasca acesti bani-restanti (drept contributii din partea angajatului)? adica acesti bani trebuie sa-i platesc oricum?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
stefan8, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 05:49, 7 Februarie 2015
CAS - la care faceti referire inseamna Contributie de Asigurari Sociale (pt vechime in munca).

Sigur va referiti la CASS = Contribuţiei de Asigurări Sociale de Sănătate.


Ordonanta nr 4/21.01.2015 a completat Codul fiscal cu art ART. 296^20 - articol care prevede "Categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate".
Intradevar, voiam sa ma refer la CASS, pardon! Dar ART. 296^20 se refera la persoanele care au venituri. Eu, in perioada pentru care mi se cer bani: mai-octombrie 2014, nu am avut niciun venit realizat pe teritoriul Romaniei, dimpotriva, am platit taxe aferente inscrierii la facultate. Nu am niciun motiv sa platesc aceste taxe.. sau cel putin asa cred eu.
Avand in vedere ca in prezent beneficiezi de scutire ca student prin art.296^20 Cod fiscal si chiar prin legea sanatatii art.213 al1 lit.a, inca in vigoare in opinia mea CNASS ar fi trebuit sa te ia in evidenta si sa beneficiezi de indata de drepturile de asigurare urmand ca pretinsele creante sa fie recuperate prin ANAF.

Astfel in ordinul CNASS nr 581/2014:
(4) Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de ANAF, în condiţiile legii, inclusiv obligaţii fiscale accesorii datorate pentru creanţele fiscale.
In opinia mea data inceperii platii contributiei la fond trebuia sa fie asimilata cu dobandirea calitatii de asigurat fara plata contributiei ca si student.

Intradevar pentru perioada in care nu ai fost student pot sa iti stabileasca obligatii fiscale chiar daca nu ai beneficiat de drepturile de asigurare.

Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
robert1958, utilizator
Mi se pare absurd si abuziv sa mi se stabileasca obligatii fiscale pentru ceva ce nu am/am avut. Sau poate am uitat in ce tara traiesc.. poate ar trebui sa ne miram ca nu ne impoziteaza nimeni pentru Palatul Parlamentului. Pe ce baza legala se cer banii astia?
Art.259 al.7 lit.a conexat cu 208 ,211 din legea sanatatii (95/2006) si ordinul CNASS 581/2014.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
robert1958, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata contributie sanatate, persoana neasigurata, alte venituri decat salarii utilizator_avocatnet utilizator_avocatnet Buna ziua. Am o intrebare legata de un caz ipotetic. Sa zicem ca persoana fizica X este neasigurata la sanatate, nu e salariata, nici PFA, nici orice ... (vezi toată discuția)
Elev la seral si fara nici un venit am asigurare medicala? the game the game Buna ziua! Am 19 ani si sunt in clasa a 10a la seral.Daca nu am nici un venit pot beneficia de asigurare medicala gratuita?Daca da, ce trebuie sa fac pentru a ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie de sanatate alina_1987 alina_1987 Buna seara. Am si eu o nelamurire. In 2013 mi-am pierdut serviciul, si intre timp nu am reusit sa imi gasesc in alta parte. Recent am aflat de la medicul de ... (vezi toată discuția)