avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Riscul acordarii pensiei alimentare la mica intelegere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Riscul acordarii pensiei alimentare la mica intelegere

Buna seara. As vrea sa ma ajutati ca un raspuns in urmatorul caz: sotul meu are din prima casatorie un copil adoptat (cu care a locuit doar 10 luni, pt ca fosta sotie a intentat divort-avea amant).Dupa divort, sotul a renuntat la toate terenurile cumparate in timpul casatoriei(la care mai plateste si azi o rata),in ideea ca valoreaza cat pensia alimentara cuvenita pana cand va implini copilul varsta de 25 de ani. Problema e ca s-au inteles doar verbal in privinta acestei chestiuni, notarul care intocmit actele cu terenuri afirmand ca nu se poate mentiona nimic despre pensia alimentara in documentele de cedare a terenurilor, ca ar fi cu totul altceva. Acum ne-am trezit ca fosta sotie l-a dat in judecata pe sotul meu pentru neplata pensiei alimentare, in ciuda intelegerii de acum 2 ani. Ce putem facem??? Nu exista nici o pedeapsa pentru marturie mincinoasa, inselatorie sau chiar un recurs in privinta adoptiei??! Multumesc!! Astept un raspuns .
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 17:50, 29 Mai 2015
Buna ziua.

Din cate inteleg, fostii soti au dorit sa supuna dreptul la intretinere al minorului unei tranzactii. Natura juridica a acestui drept interzice orice forma de tranzactie, asa cum reiese si din Codul Civil, respectiv din jurisprudenta :
Art. 515 Cod Civil

Inadmisibilitatea renunţării la întreţinere
Nimeni nu poate renunţa pentru viitor la dreptul său la întreţinere.

Tranzacţia
Art. 2268 Cod Civil

Domeniul de aplicare
(1) Nu se poate tranzacţiona asupra capacităţii sau stării civile a persoanelor şi nici cu privire la drepturi de care părţile nu pot să dispună potrivit legii.

"Atât timp cât alocaţia îşi are izvorul în lege, iar scopul ei este de a-l ocroti pe copil, motiv pentru care are şi un caracter strict personal, dreptul la alocaţie nu poate forma obiectul unei tranzacţii sau renunţări (Trib. Suprem, s. civ., dec. nr. 414/1972, apud I.G. Mihuţă, A. Lesviodox, Repertoriu 1969-1975, p. 63)."

Cu alte cuvinte, in opinia mea, chiar daca intelegerea verbala descrisa de dvs. ar fi luat o forma scrisa, aceasta nu ar fi fost legala in forma prezentata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara sofiamaria sofiamaria Buna ziua, as avea rugamintea cine poate sa imi raspunda la o intrebare: este posibil ca dupa f multi ani de la divort din care a rezultat un copil, fosta ... (vezi toată discuția)
Legal? alexandru30 alexandru30 Dupa un divort incheiat recent si un copil incredintat mamei, ne-au mai ramas de impartit bunurile (un apartament cu 3 camere). Pentru confortul tuturor, m-am ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar intre fostii soti Ana maria Fetcu Ana maria Fetcu Am facut partajul de bunuri comune dupa divort, dupa lichidarea regimului patrimonial. Cu ocazia realizarii partajului am declarat ca nu mai sunt alte bunuri ... (vezi toată discuția)