avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme uzufruct viager

Buna ziua! Acum ~1 an am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, doamna respectiva fiind grav bolnava si avand nevoie de banuti pentru a putea sa-si plateasca medicamentele, internarile in spital, etc. In contract este stipulat clar ca respectiva este obligata sa plateasca toate cheltuielile aferente imobilului (gaz, curent, etc) PRECUM si cele de la intretinere. Toate bune si frumoase pana acum cateva luni cand am observat ca datoriile sale la intretinere incep sa creasca. Deja au ajuns la peste 1000 de lei (aproape dublu fata de pensia dumneaei) si tind sa cred ca vor creste in continuare. Intrebarea mea este, pot cere anularea uzufructului viager in aceste conditii?Oricum imi este greu sa fac un astfel de lucru insa e vorba de bani pe care dumneaei va spune ca nu ii are iar buni de plata vom fi eu si familia mea, ceea ce nu mi se pare corect. Intrucat nu se respecta una din conditiile contractului, pot cere in instanta anularea dreptului de uzufruct viager? Va multumesc pentru ajutor.
Si daca uzufructuarul va acumula in continuare datorii, pot cere in instanta anularea uzufructului intrucat incalca unul din termenii contractului?
Asa cum v-am scris deja,conform art.747-(1) Noul Cod Civil " Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului,aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze.".Ca atare, daca nu sunt indeplinite aceste conditii care sunt expres prevazute de lege,nu puteti obtine anularea contractului,sigur ca, puteti cere dar,sansele sunt minime daca nu chiar nule.Va referiti la prevederi contractuale care ar fi fost incalcate de uzufructuar.In contract, se face referire in mod explicit la faptul ca,acele cheltuieli cu utilitatile(gaz,curent )nu trebuie sa depaseasca o anumita suma?
Acesta este punctul meu de vedere ca avocat impartial, desigur ca puteti merge la un avocat caruia sa-i platiti un onorariu ptr.consultanta si eventual reprezentare in instanta si, care,sa va dea raspunsul pe care il doriti dvs,solutia o veti citi ulterior in condica de sedinta.Va doresc succes!
Pai si in acest context, nu abuzeaza de folosinta bunului? Acumularea de datorii la intretinere pe care nu le va mai putea plati nu inseamna un abuz si o incalcare a conditiilor de contract? Ce-ar trebui, sa astept sa se adune 10.000 de lei si sa raman bun de plata, chiar daca i se scoate uzufructul viager? O sa vad la ce intelegere ajung cu dumneaei, dar mi se pare absurd ca daca nu e stipulata o suma, poate sa ramana datoare la intretinere oricat, ca nu incalca nicio conditie contractuala. Eventual s-o las vreo 2-3 ani sa vad cat are "curaj" sa adune :) Multumesc oricum pentru consultanta, poate ar trebui sa vand nudul proprietar sa scap de alte probleme :)
danpopescu2011 a scris:

Suportarea sarcinilor si a cheltuielilor proprietatii.Noul Cod Civil
Art.735-(1) Cheltuielile si sarcinile proprietatii revin nudului proprietar.
(2)Atunci cand sarcinile si cheltuielile proprietarului au fost suportate de uzufructuar,nudul proprietar este obligat la restituirea acestora ,iar cand uzufructul este cu titlu oneros,nudul proprietar datoreaza acestuia si dobanda legala.

Ca atare, era legal sa platiti dvs.cheltuielile proprietarului(gaz, curent, etc.).

Gazul si curentul reprezinta cheltuielile proprietarului si sunt aferente proprietatii? Nu cumva sunt aferente folosintei, legal, dupa cum spuneti? La etc. se incadreaza cumva si telefonul fix si catvul, fiind tot utilitati ?

In afara de impozit, unde este clar, ar mai tine de proprietar fondul de reparatii. Atat. Iar in sensul articolului citat, este normal ca uzufructarul sa primeasca de la proprietar sumele aferente, in cazul in care le plateste el.

Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
Sarcasticul, utilizator
Ar mai fi si asigurarea pe locuinta tot in sarcina nudului proprietar.La "cheltuieli cu proprietatea" nu intra consumul de apa ,gaz ,curent,,asociatie.

Alte discuții în legătură

Cine plătește utilitățile și impozitul in cazul donației cu uzufruct? cyan cyan Dupa donarea unui apartament cu clauza de uzufruct viager trebuie schimbate contractele de furnizare utilități, ex. energie electrica, gaz, pe numele ... (vezi toată discuția)
Uzufruct DATSCH2010 DATSCH2010 1.Daca am mostenit o casa asupra careia exista o persoana care are drept de uzufruct viager, si nu este cluaza d eintretinere, sunt obligat la plata ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager ghindaf ghindaf detin un apartament ce are o clauza -un uz fruct viager, care are doar drept de sedere nu si de intretinere. in contract nu este mentionata nicio clauza de ... (vezi toată discuția)