avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie

Buna ziua,
Sunt pensionata la limita de varsta de la 1.07.2014, dar lucrez cu contract pe termen determinat. Intrebare: cum este mai bine, sa cer recalcularea pensiei dupa fiecare an lucrat, de la pensionare, sau la sfarsitul perioadei de reangajare?.
Si cum se procedeaza?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Dala16 , utilizator 18:14, 27 Mai 2015
1. Legea nu precizeaza un termen minim lucrat dupa care sa cereti recalcularea pensiei.

2. Asa ca puteti cere recalcularea pensiei oricand doriti dvs. si de cate ori va completati stagiul de cotizare la pensie.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 107
...

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
Pentru ca majorarea sa se simta in cuantumul pensiei este recomandat ca recalcularea sa o cereti dupa 1 an de stagiu.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei terezia14 terezia14 ani de zile am fost incadrat in alta grila de salarizare, prin proces am obtinut recunoasterea greselii si banii au fost restituiti timp de cinci ani.Am ... (vezi toată discuția)
Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)
La ce interval se poate solicita recalcularea pensiei cristel padurean cristel padurean Cf. Legii nr.263/2010 Art. 107 (3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate ... (vezi toată discuția)