avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari dupa pronuntarea unei hotarari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari dupa pronuntarea unei hotarari

Buna ziua,

As dori sa va expun problema mea:

In urma unui litigiu cu Asociatia de proprietari de unde locuiesc, am pierdut procesul iar instanta a dat o hotarare definitiva si irevocabila prin care a decis sa platesc pentru perioada restanta o suma x pt intretinere si o suma Y pt penalitati. Am platit aceste sume si nu am inregistrat alte restante.
La lista de intretinere Asociatia, din rea-vointa cred, pe tot parcursul procesului a afisat alte penalitati si sume datorate.
Intrebarea mea este:
Dupa ce am platit sumele hotarate de instanta, Asociatia mai are dreptul sa ceara alte sume, pentru aceeasi perioada, decat cele hotarate de instanta?

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:21, 28 Mai 2015
Pe parcursul derularii procesului penalitatile continua sa "curga".

Procesul a fost deschis de asociatie pentru plata unor sume restante si penalitati acumulate pana la data deschiderii procesului.

Daca ati continuat sa nu platiti cheltuielile de intretinere pe parcursul procesului, la sumele neachitate se adauga penalitatile cumulate pana la data platii.

Actiunea in instanta nu suspenda calculul penalitatilor la sumele neachitate.








Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
cyan, moderator
Pt Cyan:

Va multumesc pentru raspuns!

Dupa cum ati vazut in postul meu, in afara de sumele cerute de asociatie la proces, eu am platit intretinerea la zi. Pe tot parcursul procesului asociatia a actualizat sumele. Deci care ar fi raspunsul dv?
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
myhy, utilizator
Din experienta noastra stim ca actualizarea sumelor se poate face doar la primul termen de judecata. Daca procesul a durat (2-3-7 luni) dupa acest prim termen de judecata, a mai trecut apoi o perioada pana la primirea hotararii si pana ati achitat dumneavoastra intreaga suma stabilita de instanta... si in toata aceasta perioada restantele au fost afisate iar asupra acestora s-au calculat luna de luna penalizari.
Intr-un caz asemanator, dupa ce s-au incasat sumele stabilite de instanta iar proprietarul nu a achiatat penalizarile din timpul procesului, asociatia a fost nevoita sa actioneze iarasi proprietarul in instanta. Asociatia a castigat si aacest proces iar proprietarul a fost obligat si la plata cheltuielilor de judecata si a unei expertize pe care a solicitat-o. Practic a platit dublul sumei pe care ar fi platit-o daca achita la asociatie fara proces.
Pt Adriantot:
Va multumesc pentru raspuns!
O precizare: pe tot parcursul procesului, Asociatia a actulizat perioada de plata si penalitatile aferente: adica pe perioada cat a durat procesul( Ianuarie 2013-Decembrie2013) asociatia a adu la proces, pe langa cererile initiale, si listele de intretinere si penalitatile aferente la zi si le-a obtinut.
Instanta a hotarat ca pt perioada care nu am platit: (Ianuarie2011-Ianuarie 2013)+perioada de durata a procesului am suma de plata X plus penalitati Y. Am platit imediat sumele X si Y. Din Ianuarie 2014 eu am platit intretinerea la zi.
Din 2014 pana azi, asociatia a pus alte penalitati, pentru acel debit din instanta.
Daca eu nu am mai inregistrat alte restante decat cele stabilite de instanta, de unde mai are Asociatia dreptul sa ceara alte sume decat cele stabilite de instanta?

Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
myhy, utilizator
Daca din ianuarie 2014 va platiti la zi intretinerea de ce abia dupa 1 an si 5 luni ati sesizat ca asociatia va calculeaza penalitati pentru sumele din instanta?
Nu ati contestat niciodata lista de plata dupa ce ati achitat suma hotarata de instanta (in care intra si penalitatile cumulate in cursul derularii procesului)?
Solicitati asociatiei explicatii cu privire la aceste penalitati iar daca nu sunt concludente trebuie sa ii actionati in instanta pentru anularea lor in timp de 3 ani altfel actiunea se prescrie, asta in cazul in care nu inteleg sa o faca pe cale amiabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere MARIA343 MARIA343 Buna seara In luna martie 2012 aveam restanta la intretinere x lei .Am achitat in luna octombrie o suma y ajungând la zi cu plata ... (vezi toată discuția)
Restante si penalizari tavy_cj tavy_cj Buna ziua . Avand probleme la asociatia din care fac parte, va rog a ma ajuta cu lamuriri macar in aceasta privinta . Din motive personale si financiare(sotul ... (vezi toată discuția)
Ordine achitare intretinere si folosirea banilor achitati de catre asociatie NarcisVN NarcisVN Bună ziua. M-am înregistrat pe site pt. că am nevoie de ajutor. Am o restantă la întreținere din august pană în decembrie anul curent 2016. Am achitat ... (vezi toată discuția)