Buna ziua, lucrez ca economist contabil la firma X. In 2013 firma nu si-a mai putut achita la timp datoriile catre fisc si i s-a pus poprire pe conturi. De atunci, aceste popriri au curs una dupa alta, conturile fiind blocate permanent. Pentru a putea sa-si achite furnizorii de utilitati si alte facturi necesare pentru continuarea activitatii, s-au efectuat plati prin alte firme aflate sub controlul firmei X; aceste plati s-au compensat apoi cu facturi pe care firma X le avea de incasat de la celelalte firme.
Nu stiu cat de legale sunt aceste operatiuni, problema cea mai mare este ca unele dintre facturile emise intre firma X si celelalte nu au la baza prestari de servicii reale, ci sunt fictive.
As dori sa stiu daca pot fi acuzata de evaziune fiscala, tinand cont de urmatoarele:
- eu am avut un rol pasiv in toate aceste operatiuni, contractele, facturile si procesele-verbale de compensare fiind semnate de conducerea firmei
- eu am emis cateva astfel de facturi (dar nu le-am semnat), avand la baza contractul semnat de conducere
- platile erau facute tot de ei, eu doar primind actele si inregistrandu-le in contabilitate