avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto - faptasul nu isi recunoaste vina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto - faptasul nu isi recunoaste vina

Buna ziua,
Astazi in timp ce ma aflam in drum spre munca m-am angajat in depasirea regulamentara a unei masini, in timp ce jumatatea masinii mele era paralela cu jumatatea din spate a masinii pe care o depaseam acesta a virat brusc stanga (fara sa semnalizeze) ca sa intre pe o strada laturalnica, in acel moment am efectuat manevra de evitare (adica am tras si eu stanga de volan) am evitat accidentul dar dupa ce am tras inapoi dreapta am pierdut controlul masinii si am intrat in decor izbind 3 copaci mici care i-am rupt si in final m-am oprit intr-un prun. Vinovatul a plecat imediat de la locul accidentului si in dreptul meu a oprit un domn cu un renault megane bej (model de prin anul 2006-2007 nu stiu exact cum se numeste) si mi-a spus numarul de inmatriculare al vinovatului dupa care a plecat (nu mai gandeam normal in momentul ala si tremuram de parca aveam parkinson din cauza sperieturii, asa ca nu m-am gandit sa-i cer numarul de telefon). Am sunat la politie si a venit cel mai apropiat echipaj care mi-a luat o declaratie si o proba cu etilotestul din care a reiesit ca am 0.00 alcool in aerul expirat. In cele din urma am reusit sa il gasim pe vinovat dar acesta nu isi recunoaste vina. Cu toate astea el a declarat ca si-a semnalizat intentia de a vira stanga si a franat (de franat a franat dar brusc de semnalizat nici urma) si a tras de volan in stanga dupa care a vazut o masina ca l-a depasit (de aici reiese ca nu s-a asigurat inainte de a vira). Domnul politist a spus ca nu are ce sa ii faca pentru ca nu am martori si masina lui nu are nici cea mai mica zgarietura si nu se poate lega de el (in momentul de fata ma chinui sa-l identific pe domnul din renault megane bej) si ca nu pot face nimic altceva decat sa il dau in judecata.
Doresc sa imi spuneti daca in cazul in care nu gasesc martor am vre-o sansa in cazul in care incep sa ma judec cu el, daca prin faptul ca a declarat ca nu s-a asigurat imi cresc sansele si care ar fi durata unui astfel de proces.
Va multumesc din suflet si sper din toata inima sa nu mai intalneasca nimeni astfel de bizoni pe strada, orice detalii care credeti ca ar putea fi de folos pentru un raspuns va rog sa intrebati si voi raspunde imediat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:42, 24 Iunie 2015
Buna ziua,
Am fost sa discut cu vinovatul si i-am explicat ca eu nu vreau nimic altceva decat sa imi repar masina si ca am discutat cu un avocat si mi s-a spus ca am doua variante:
1) Varianta amiabila, in care isi asuma responsabilitatea si ne intelegem cu asiguratorul
2) Sa incep actiunea in instanta.
A fost o discutie relativ calma dar de lunga durata, o tot tinea pe a lui pana la un moment dat cand a inceput sa se scape si sa se balbaie. Spunea ca el are martor ca a semnalizat ca era un unchi de-al lui pe partea dreapta a carosabilului care i-a facut din mana sa-l ia la ocazie si el a semnalizat stanga sa-i arate ca nu merge inainte si s-a uitat la el si a dat sa faca stanga, moment in care m-a vazut pe mine cum am trecut de el si nu si-a dat seama ca mi-am pierdut controlul "asta e o minciuna crasa" si a plecat mai departe. Am tot discutat pe partea ca este vinovat de acest accident s-a mai balbait si a recunoscut ca nu stie daca a trecut de axul drumului "pana acum era extrem de sigur ca nu a trecut". Mi-a spus ca el este jandarm de meserie (de asta politia de la fata locului nu si-a facut treaba in masura in care ar fi trebuit si nu a "intrat" in el putin mai tare) si ca s-a interesat de mine ca acum doua luni am mai luat o amenda pentru depasirea vitezei legale cu 20 km/h si ca vai doamne sunt mare vitezoman (ca fapt divers masina mea are motor de 1.2 cu 70cp, pe autostrada ma chinui sa ajung la 140 si pe drumul pe care il practic zilnic nu merg cu mai mult de 80km/h). Moment in care m-am enervat si i-am spus, omule sunt aici sa stiu daca vrei varianta amiabila sau sa incep actiunea in instanta, a zis ca nu se crede vinovat m-am intors si am dat sa plec. In momentul ala m-a strigat sa stau ca el e jandarm si nu vrea sa ajungem in tribunal ca la el inseamna alte anchete interne si ca rezolvam pe cale amiabila dar vrea sa discutam cu agentul de politie de la rutiera care a preluat cazul nostru sa fie sigur ca dupa ce facem amiabila nu il mai urmareste pentru amenda sau ceva, si sa fac un deviz de reparatie la un service autorizat de asiguratorul lui sa stie cat v-a costa si cu cat ii creste asigurarea (urmand ca eu sa platesc diferenta de bani). Pe mine sincer nu ma deranjeaza sa-i dau 3-4 sute de ron sa ma vad cu masina reparata si sa nu stau sa ma car prin tribunal si sa pierd timp (dar ma deranjeaza ca exista oameni care nu-si asuma greselile in viata).

Acum apare alta intrebare la care nu ii stiu raspunsul, este posibil ca firma de asigurari sa-mi faca probleme din cauza ca masina vinovatului nu a fost atinsa?? Chiar daca vinovatul isi asuma responsabilitatea?

Va tin la curent cu ce se intampla in continuare, iti multumesc din suflet cyan pentru sfaturi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2015
EduardNec, utilizator
Intr-un accident nu are importanta profesia conducatorilor auto.

Daca individul v-a spus ca este jandarm trebuie sa profitati de acest lucru.

Cu atat mai mult trebuie sa isi asume responsabilitatea profesiei.

Faptul ca s-a interesat despre dvoastra se poate considera un abuz in functie.

Daca as fi in locul dvoastra nu i-as da niciun ban si nici nu va sfatuiesc sa ii dati vreun ban.

Sa isi asume faptele si sa isi plateasca asigurarea cat este necesar.

Daca se considera nevinovat atunci sa isi dovedeasca nevinovatia in instanta, sa isi aduca unchiul, nepotii, vecinii din satul alaturat, pe cine doreste.

Il atentionati ca in instanta vor fi chemati si cei care au facut cercetarea la fata locului si va fi intrebat si despre "cercetarile"pe care le-a facut cu privire la istoricul rutier al dvs..
Asa in "baga la apa" si pe cei care i-au furnizat informatii.
El oricum nu va putea folosi in instanta aceste informatii deoarece isi va da "foc la valiza"!

Ca sa il bagati definitiv "in corzi", ii informati ca veti depune o plangere si la parchet pentru abuz in functie deoarece a profitat de functie si a aflat informatii confidentiale.
Ca este adevarat sau nu va decide procurorul. Asa ii puneti bomboana pe morcov!;)

Chiar daca este ceva de alergat cu instanta de judecata parerea mea este ca trebuie sa va aparati punctul de vedere, in primul rand veti avea constiinta impacata ca nu ati fost de vina pentru producerea accidentului si apoi masina a fost reparata pe banii celui vinovat, ai asiguratorului acestuia pana la urma.
Iar daca veti ajunge totusi in instanta va sfatuiesc sa apelati neaparat la serviciile unui avocat, daca nu ai o pregatire juridica este putin dificil sa prezinti situatia instantei dar nu imposibil.
Cum se zice, "costa dar face toti banii"!:) Ii recuperati din cheltuielile de judecata.

Am vrut sa spun ceva si parca a iesit altceva!:)
De fapt vroiam sa spun ca va sfatuiesc sa nu ii dati vreun ban!
Politia cand a luat declaratie la martorii de la fata locului ,a luat si date de identificare a acestora . In instanta risca inchisoarea pt marturie mincinoasa , ei nu au de unde sa stie ca soferul Meganului nu e de gasit si se vor teme . Una e sa zica o minciuna politistului si alta e sa minta la tribunal unde risti chiar libertatea, iar nivelul de inteligenta al unui agent e mult mai mic decat al unui judecator .
Politia nu a luat nici o marturie de la nici un martor, au aflat din start ca era jandarm vinovatul si mi-au luat decat mie un proces verbal (incercau in plus sa ma minta in fata ca nu aveam voie sa depasesc ca era intersectie cu un drum comunal acolo .... si ca linia discontinua nu inseamna ca am voie sa depasesc) ..... va tin la curent in continuare si multumesc inca o data pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Accident masina (depasire) Robertrobi Robertrobi Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier, Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? cicidaniela cicidaniela buna ziua as dori sa stiu daca sunt vinovat sau nu si cum pot sa demonstrez ca nu sunt vinovat multumesc, fapt : ma aflam pe DN1, sosea cu o banda pe ... (vezi toată discuția)
Tamponare, probleme cu proprietarul masinii, comportament dubios politist mitumaria mitumaria intr-o localitate pe un drum național intr-o intersectie nedirijata m-am tamponat cu un autovehicul. Eu am vrut să virez la stanga pe un drum comunal -am ... (vezi toată discuția)