avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme serioase cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme serioase cu angajatorul

Va salut,

Ma numesc Catalin si sunt angajat la o firma tot din Ploiesti.
Vreau sa va prezint mai multe abateri, si sa ma sfatuiti cum sa procedez.

Iata abaterile de care cred ca este vorba:
- sunt platit la negru - am 540 de lei pe cartea de munca, restul pana la 1000 de lei ii primesc la negru. Am de asemenea studii superioare, care nu se incadreaza in activitatea pe care o desfasor.
- lucrez sambata si duminica si mi se ofera zilele de luni si miercuri liber, in conditiile in care contractul de munca prevede program de luni pana vineri.
- contractul de munca prevede o fisa a postului care fie nu mi-a fost inmanata, fie nu exista.
- in zilele libere sau dupa program fac ore suplimentare care nu sunt pontate.
- fac ore de noapte care nu sunt pontate sau recuperate
- nu exista un regulament de ordine interioara, dar am fost penalizat 10% din salariu timp de o luna, pe motiv ca nu am adus masina de serviciu cu care duc restul angajatilor acasa noaptea (deci sunt si sofer) dupa ora 12, a doua zi la ora 9 dimineata. Cred ca penalizarea este fara temei legal. Din pacate, am semnat ca am luat la cunostinta.
- turele mele sunt conform nevoilor angajatorului, si pot dura si 14 ore. Ele nu sunt "definite" - nu am o ora de inceput si una de sfarsit. De asemenea, nu avem o condica si nu primim un fluturas de salariu.

Majoritatea angajatilor acestei firme sunt platiti la negru.

Sunt dispus sa renunt la actualul loc de munca fara ezitare, doar ca nu vreau sa mi se desfaca contractul de munca pe motiv disciplinar sau pe alt motiv astfel incat sa am probleme ulterioare in a ma angaja.

Astept cu deosebit interes raspunsul vostru!
Cel mai recent răspuns: Catalin P , utilizator 15:18, 2 Iulie 2009
de ce nu va dati demisia?Puteti face si o sesizare la ITM
1. Puteti sa va dati demisia sau sa solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor.
2. Pentru neregulile referitoare la relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova cu o sesizare.
Am mentionat mai sus ca am fost instiintat ca voi fi penalizat 10% din salariu (oare si din banii primiti la negru ? :)) ) pentru ca nu am adus o masina la ora 9 dimineata, cand programul meu incepe la 10.
Cred ca penalizarea este ilegala si vreau sa o contest, ce motive pot sa invoc?

Mentionez ca nu exista un regulament intern (sau nu mi-a fost adus la cunostiinta unul), nu am incalcat fisa postului (care de fapt nici nu exista), nu intra in atributiile mele nimic legat de masina.
Ca sa fiti concediat disciplinar, trebuie sa existe niste abateri disciplinare prevazute, de regula intr-un regulament intern.
Ca acest regulament sa va fie aplicabil, trebuia sa luati la cunostiinta de existenta lui.

Apoi este necesara respectarea unei proceduri disciplinare ( comisie de disciplina, convocarea si ascultarea salariatului) si emiterea unei decizii de sanctionare, pe care dvs ati putea-o contesta in instanta,

Fara toate aceste nu puteti fi concediat disciplinar.
Nu se pot face retineri din salar, doar pe vorbe. Pentru a putea fi penalizat trbuie ca angajatorul sa emita o decizie de sanctionare. Pentru ca aceasta decizie sa fie legala, deci si punerea ei in aplicare, trebuie sa fie precedata de o cercetare disciplinara . Apoi decizia trebuie emisa in forma scrisa, sa contina elementele prevazute de Codul muncii, sa va fie comunicata. Dupa aceea o puteti contestat la Tribunal. Daca nu se procedeaza asa, atunci penalizarea este absolut nelegala si puteti de asemenea sa actionati in judecata firma pentru a fi obligata sa va restituie sumele retinute. Pentru celelalte abuzuri, puteti sesiza ITM.

Alte discuții în legătură

Cerere de demisionare andrey78 andrey78 Buna ziua pe scurt problema mea: de trei saptamani ma aflu in concediu de boala,am fost si spitalizat suferind de o boala cronica.Am fost contactat telefonic ... (vezi toată discuția)
Ancheta disciplinara dupa demisie? sim07 sim07 Buna ziua, Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Are angajatorul dreptul de a incepe o ancheta disciplinara impotriva unui salariat care si-a depus deja ... (vezi toată discuția)
Retinere din salar calin andrei calin andrei Buna ziua.Am o intrebare:am fost demis de la o firma pe motiv de restructurare personal(desfiintare post).Acum dupa o saptamina de preaviz am primit o decizie ... (vezi toată discuția)