avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ancheta disciplinara dupa demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ancheta disciplinara dupa demisie?

Buna ziua,

Am o intrebare daca ma puteti ajuta.

Are angajatorul dreptul de a incepe o ancheta disciplinara impotriva unui salariat care si-a depus deja demisia?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: C.A. Tamara Lenz , Avocat 10:46, 18 Iulie 2009
Sigur ca da, cu conditia de a se incadra in termenul de emitere a deciziei de sanctionare, respectiv de 30 de zile de la constatarea evenimentului, dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea acestuia.
Nu sub nicio forma.
Poate solicita eventual unele explicatii scrise la un presupus prejudiciu adus angajatorului!
daca salariatul se afla in perioada de preaviz, de 15/30 de zile , contractul de munca se deruleaza in continuare in consecinta aveti dreptul sa incepeti cercetarea disciplinara .........daca contractul a incetat respectiv demisia a fost acceptata cu renuntarea la perioada de preaviz nu mai puteti sa efectuati ancheta disciplinara.....
ART. 264 – Sanctiunile disciplinare

(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;

b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;

c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;

d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;

e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;

f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

ART. 268 – Aplicarea sanctiunii disciplinare; decizia de sanctionare

(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;

b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;

c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;

d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;

e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;

f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomindata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Analore, utilizator
si poate desface disciplinar contractul de munca in caz de neprezentare?

multumesc.
cu siguranta se poate orgnaiza cercetare, dupa cum s-a spus mai sus.

Daca se si poate concedia angajatul, depinde de abaterea disciplinara de care este acuzat, de prevederile legale incalcate (regulament intern, contract etc.).
Daca un angajat convocat la o cercetare disciplinara nu se prezinta la cercetare fara un motiv obiectiv, poate fi sanctionat in absenta. Sanctiunea poate fi desfacerea disciplinara a contractului.

Alte discuții în legătură

Este legal? mi se solicita demisia pentru o greseala mihaimatei mihaimatei Buna ziua, Am facut o gresela la firma unde lucrez si directorul a zis ca trebuie sa imi dau demisia. Greseala consta in faptul ca daca firmele care au avut ... (vezi toată discuția)
Demisie mariuca4 mariuca4 Daca imi dau demisia in timpul unei cercetari disiplinare prealabile mai poate face seful ceva impotriva mea? Mentionez ca deja am primit 2 convocari pt ... (vezi toată discuția)
Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)