avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in campul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in campul muncii

Am terminat liceul in 1976. Nu am intrat la facultate si am fost luat in armata. Stagiul militar se considera vechime in munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:43, 1 Iunie 2015
Stagiul militar obligatoriu nu este vechime in munca dar este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si se are in vedere la pensia pentru limita de varsta si la pensia de invaliditate.
In ce perioada ati efectuat stagiu militar?
18 octombrie1976-09 februarie 1978
La 14 ani 8 luni 27 zile grupa ||,in perioada 1978-1993,ce reducere la varsta de pensionare se aplica si daca se adauga ceva la stagiul de cotizare pentru pensia la limita de varsta?
1. art.20 din Legea nr.3/1977
(2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Asadar, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 - data abrogarii Legii nr.3/1977 - , perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca.

In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :
ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
...

Indiferent de perioada in care ati efectuat armata, aceasta se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare cand veti solicita pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate.

2. Pentru 14 ani 8 luni si 27 de zile lucrati in grupa a II-a veti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani, dar numai daca aveti stagiul complet de cotizare;

La fiecare an lucrat in grupa a II-a de munca se vor adauga 3 luni la stagiul de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Armata ca vechime în munca Ignat Dan Ignat Dan Am făcut armata intre 1983 - 1985 .... un an jumătate. .. la mina ... Apoi am 16 ani de grupa I. Se trece armata ca vechime ? (vezi toată discuția)
Stagiu militar Sisi03 Sisi03 Stagiul militar intra la vechimea in munca? (vezi toată discuția)
Buna ziua! am inteles ca stagiul militar obligatoriu se considera ... aurelroba aurelroba Buna ziua! Am inteles ca stagiul militar obligatoriu se considera stagiu de cotizare si ca vechime in munca. In cazul meu pentru ca am fost brevetat ca ... (vezi toată discuția)