avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... De cand mai exact se face apel la o sentință?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

De cand mai exact se face apel la o sentință?

Bună seara.
Am și eu o întrebare cu privire la momemtul exact cand se face apel la o sentință de divorț. Sentința a fost publicată pe data de 18 Mai anul curent. Părerile sunt impațite cu privire la momentul cand pot face apel in acel termen de 30 de zile. Deci mai exact acele 30 de zile se pun din data publicarii sentinței pe site-ul judecatoriei sau din momentul primirii acasă? Am inteles ca durează 30 de zile pană primesc acasa sentința. Doresc să fac apel și aș dorii să stiu exact de cand se incepe a se numara acele 30 de zile in care pot face apel ca nu cunva să mi se spuna ca au trecut deja si nu mai pot face nimic. Repet parerile sunt imparțite și aș dori ajutorul dumneavoastra.
Vă mulțumesc și aștept raspuns.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2015
iuliancta2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 08:55, 1 Iunie 2015
Termenul incepe sa curga de la data primirii comunicarii sentintei.

NCprCiv. Apelul
Art. 468 - Termenul de apel
(1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.
(2) Termenul de apel prevăzut la alin. (1) curge de la comunicarea hotărârii, chiar atunci când aceasta a fost făcută odată cu încheierea de încuviinţare a executării silite.
(3) Dacă o parte face apel înainte de comunicarea hotărârii, aceasta se socoteşte comunicată la data depunerii cererii de apel.
(5) Termenul de apel suspendă executarea hotărârii de primă instanţă, cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege. În aceleaşi condiţii, executarea se suspendă dacă apelul a fost exercitat în termen.
In acest domeniu parerile nu sunt impartite!

Legea spune foarte clar: termenul este de 30 de zile de la comunicarea hotararii!!!!

Ceea ce vedeti dvs. pe portal este doar pronuntarea, aceea nu este hotararea!
30 de zile de la comunicarea motivarii hotararii, adica de cand primiti acasa sentinta prin posta. Incepeti sa numarati cele 30 de zile din ziua imediat urmatoare primirii sentintei.

Deci nu se calculeaza dupa cele afisate pe portal pentru ca nu cunoasteti ceea ce a avut in vedere judecatorul cand a respins/admis anumite cereri si nu il puteti combate necunoscandu-i argumentele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de apel tribunal taie taie Buna dimineata, In data de 08.10.2015(data postei) am primit raspuns de la Tribunalul Bucuresti pentru procesul judecat in data de 21.09.2015. In ... (vezi toată discuția)
Termenul de apel sampadri sampadri Buna ziua, In urma pronuntarii unei sentinte civile avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, definitiva si executorie de drept, cu termen de apel de ... (vezi toată discuția)
In cat timp iese hotararea de divort? mihasava35 mihasava35 Buna seara. In 26 mai 2016 sa pronuntat divortul. Fostul sot nu a contestat hotararea in cele 30 de zile in care o putea face. Intrebarea mea este,in cat ... (vezi toată discuția)