avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Transfer scoala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Transfer scoala

Buna ziua!
Sunt in divort cu sotul meu si avem un copil de 16ani, termina clasa a IX-a la seminar, dar nu-si mai doreste sa urmeze aceasta scoala si vrea sa-l transfer mai aproape la un liceu in oras.
Sotul meu a depus la seminar o adresa de la avocat prin care interzice transferul copilului fara aprobarea lui si pana la definitivarea divortului.
Intrebarea mea: Poate sa ma impiedice sa-l transfer, atata timp cat minorul nu-si mai doreste sub nici o forma sa faca naveta la seminar si sa urmeze aceasta scoala? Mentionez ca este mereu impins de tatal sau sa ramana acolo, sa continuie, dar el nu mai vrea. Mi-a spus ca daca o sa vrea sa fie preot, in cele din urma, va continua la facultate, dar acum nu vrea, vrea sa vina acasa, mai aproape, sa plece de acolo.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:49, 12 Iunie 2015

Art. 51 /legea 272/2004
(1) Copilul are dreptul de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale.
(2) Parintii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor si au obligatia sa inscrie copilul la scoala si sa asigure frecventarea cu regularitate de catre acesta a cursurilor scolare.
(3) Copilul care a implinit varsta de 14 ani poate cere incuviintarea instantei judecatoresti de a-si schimba felul invataturii si al pregatirii profesionale.



Art. 483
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.

Durata autoritatii parintesti Art. 484
Autoritatea parinteasca se exercita pana la data cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu.


Neintelegerile dintre parinti Art. 486
Ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.

Schimbarea felului invataturii ori al pregatirii profesionale Art. 498
(1) Copilul care a implinit varsta de 14 ani poate cere parintilor sa isi schimbe felul invataturii sau al pregatirii profesionale ori locuinta necesara desavarsirii invataturii ori pregatirii sale profesionale.
(2) Daca parintii se opun, copilul poate sesiza instanta de tutela, iar aceasta hotaraste pe baza raportului de ancheta psihosociala. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.


Vedeti intai ce acte va sunt necesare si daca obtineti transferul in vreun fel, iar daca nu, va trebui sa va adresati instantei fie dvs pt ca hotararea sa suplineasca acordul tatalui, fie copilul direct.
Da, tatal poate impiedica transferul. Copilul poate cere instantei schimbarea liceului. Pe ordonanta. Cred ca va obtine, depinde si de motivatie.
As face separat de divort.
Multumesc mult.
Daca as vrea sa plec cu copilul in strainatate pentru o saptamana, imi trebuie acordul tatalui sau? Mentionez ca vrem sa mergem cu avionul.
indiferent cu ce veti merge, la punctul de frontiera, trebuie sa prezentati si acordul tatalui dat in fata notarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a lua copiii peste hotare elenarytova elenarytova cu tatal copiilor am devortat,judecata a hotarit ca copii sa ramina la intretinerea mea 1.derectorul are dreptul de a nu da dosarul personal a ... (vezi toată discuția)
Pot pleca de acasa la 17 ani? dianaadriana99 dianaadriana99 Buna seara, am 17 ani. As vrea sa stiu daca parintii impreuna cu politia sau Protectia Copilului pot sa ma ia inapoi acasa daca am plecat de bunavoie? Potrivit ... (vezi toată discuția)
Suplinire consimtamant parinte lolo0112 lolo0112 Buna ziua. Pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului, pe ... (vezi toată discuția)