avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj 2015
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj 2015

Buna ziua ,
As dori sa va intreb cat reprezinta indemnizatia de somaj pe anul 2015 , pentru ca pe anumite site-uri scrie 75% din salariul minim pe economie + un procent care depinde de vechime , de la 2% pana la 10% . Pe alt site scrie foarte clar ca ar fi 75% din ISR , CARE ESTE 500 LEI . Pana la urma care este quantumul ajutorului de somaj ?
Cel mai recent răspuns: truscamonika , utilizator 09:13, 3 Iunie 2015
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca :

Art.39
(1)Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a)6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b)9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c)12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2)Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a)75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b)suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

(3)Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a)3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b)5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c)7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4)Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

In speta , indemnizatia de somaj = 75% x ISR + cota procentuala diferentiata in functie de stagiul de cotizare x media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei + cota procentuala diferentiata in functie de stagiul de cotizare x media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare
Vă mulţumesc frumos pentru răspunsul detailat . Vă doresc o zi frumoasă !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)
Cuantum somaj Birsan Bianca Birsan Bianca După o contribuție de 22 de luni în ultimele 24 de luni, la un salariu de 10000 lei șomajul va fi de 75% din salaiul sau ISR? (vezi toată discuția)
Somaj Grigorie Palama Grigorie Palama La 15 anii vechime plus salariul brut 1525 cât îmi revine șomajul pe luna (vezi toată discuția)