avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pensie boala+angajare la stat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pensie boala+angajare la stat

daca tatal meu este pensionat pe caz de boala se poate sa-i facem angajare ca insotitor pt o persoana cu handicap locomotor?
multumesc
Cel mai recent răspuns: cacenschivio_GL; , utilizator 11:16, 18 Iunie 2015
Se poate numai daca este pensionar de invaliditate gr. III si numai daca i se face contract individual de munca cu cel mult 4 ore pe zi.
el are pensie de boala de gradul 2 revizuibila o data la 2 ani cred.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...


2. Daca are pensie de invaliditate gr. II inseamna ca si-a pierdut total capacitatea de munca si deci nu poate sa cumuleze pensia de invaliditate cu un salariu.

Buna Ziua!sunt intr-o situatie similara m-am incadrat in munca fara a mai merge la comisia de expertiza.Mentionez ca eram pensionat gradul 2.Ce se poate face in acest caz? Va multumesc!
O sa va inceteze plata pensiei.

Alte discuții în legătură

Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Drept munca pensionari de boala homereg homereg Daca sunt in pensie de boala gr. 2 am voie sa fiu asociat in SRL sau sa am Intrepr Individuala ??? Motivatie va rog ! (vezi toată discuția)
Pensie de boala horeaalexandru horeaalexandru Buna ziua, Am inteles ca au iesit niste norme noi privind pensia de boala. As dori sa va intreb daca o persoana cu o pensie de boala de gr. 3 se poate angaja ... (vezi toată discuția)