avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa a-II-a?! meserie STRUNGAR - Intreprinderea de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa a-II-a?! meserie STRUNGAR - Intreprinderea de Ventilatoare

Buna ziua,

Am o situatie mai dificila privind pensionarea tatalui meu, el are 55 de ani,sufera de diabet si doreste sa se pensioneze, insa nu pe caz de boala deoarece boala nu este intr o stare f.avansata.
A lucrat 14 de ani la Intreprinderea de Ventilatoare Bucuresti ca si strungar, insa in cartea de munca nu este specificat ca a lucrat in grupa a-II-a de munca, unde s-ar incadra cf. ordinului nr. 50 din 1990.
A fost la intreprindere si de acolo i s a eliberat doar adeverinta cu salariile in acord si vechimea in munca, insa cand a cerut si adeverinta pentru grupa a-II-a i s a spus ca nu se poate elibera asa ceva pentru ca nu este inscris in cartea de munca acest lucru.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
elena20152015, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 8 August 2015
Buna ziua,
Daca sunt intrunite conditiile din ordinul 50 va trebui sa se adreseze instantei pentru a obtine acea constatare si a primi adeverinta. Sa incerce mai intai cu o cerere scrisa, depusa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si prin care sa solicite raspuns scris.
Buna ziua,

Din ce mi a spus tatal meu este posibil ca societatea in acea perioada sa nu fi platit extra pentru incadrarea in grupa a-II-a si de aceea nu este specificat in cartea de munca( asta este ce i s a spus de la arhiva).
In conditiile unui proces, care ar fi costurile si cat timp ar putea dura pana la solutionarea acestuia?

Multumesc
Buna ziua,
In materie de dreptul muncii nu se percepe taxa de timbru (doar onorarii de avocat si expertize daca este aczul)
Durata este nedeterminata in functie de Tribunal si incarcare dar nu mai mult de 1,5 ani.
Daca nu exista decizie de nominalizare a persoanei pentru activitatea in grupa a II-a de munca, degeaba se adreseaza instantei de judecata.

Adeverintele se elibereaza numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor de arhive.
Tocmai aici este problema, cei de la arhiva au zis ca nu pot emite o adeverinta pt ca nu este specificat in Cartea de munca grupa, insa eu lucrez intr o societate care elibereaza adeverinte pentru grupa cf Ordinului 50/1990 si a unui proces verbal emis de Ministerul Muncii( si semnat de societate) emis in acea vreme unde sunt specificate sectiile si pe ce grupe se incadrau cei ce au lucrat acolo.
Am avut o doamna care din cauza personalului din acea vreme nu i s a putut recalcula pensia desi beneficia de acest lucru, a primit raspuns ofical de la Casa de Pensii ca daca se specifica ca adeverinta emisa de noi anuleaza inscrisurile din Cartea de munca i se va lua in calcul grupa.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Respingere dosar pensionare limita de virsta cacenschivio_GL; cacenschivio_GL; Buna Ziua!O intrebare pe forum..unui coleg de serviciu i-a fost respins doarul de pensionare limita de virsta pe motivul ca doua adeverinte de grupa emise de o ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)
Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)