avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie pentru grupa a II-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie pentru grupa a II-a de munca

buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu caracter permanent si consecutiv:spor de noapte.in aceasta perioada s-a retinut si sa virat casul si pensie suplimetara,a obtinut adeverinta de vechime dar nu i s-a acordat grupa a doua.intrebarea mea pt dvs este:poate face contestatie pt a i se acorda grupa a doua de munca?va multumesc anticipat
Mai intai va interesati daca IMAIA NAVODARI a fost/este pe lista societatilor care beneficiaza de grupa a II-a de munca.
Apoi vedeti daca sectia in care a lucrat tatal Dvs. ca strungar, a beneficiat de grupa a II-a.
Este posibil ca sa nu fi fost trecute toate sectiile la grupa a II-a.
Sporul de noapte nu are legatura cu grupa de munca.
Atat va pot spune din ceea ce stiu. Bafta!
1. Trebuia sa aiba inregistrata in carnetul de munca perioada in care a lucrat in gr. a II-a de munca.

2. Daca nu are aceasta inregistrare atunci inseamna ca nu a lucrat intr-un loc de munca ce se incadra in gr. a II-a de munca.

3. - Daca totusi stie sigur ca a lucrat intr-un loc de munca incadrat in gr. a II-a de munca atunci sa solicite angajatorului din acea perioada sa caute in arhiva sa gaseasca tabelele lunare cu persoanele care au primit aprobare pentru gr. a II-a de munca.
- Simplul fapt ca a lucrat ca strungar la acea unitate nu inseamna automat ca a si lucrat in gr. a II-a de munca.
Referitor la persoanele care, la data de 01.02.1990, aveau calitatea de pensionari si care si-au desfasurat activitatea in locuri de munca prevazute, potrivit reglementarilor existente pana in anul 1990, a fi incadrate in grupele I sau a II-a de munca (Ordinul MMOS nr.50/1990 in forma initiala, publicat in Monitorul Oficial nr.38/20.03.1990), acestea beneficiaza de drepturile conferite de incadrarea in grupa superioara de munca. (Decizia Curtii Constitutionale nr. 87 publicata in M.Of. nr. 352/26.07.1999)
Rezulta ca incadrarea activitatilor sau a locurilor de munca in grupe superioare de munca s-a efectuat sau trebuia sa se efectueze, in momentul aparitiei fiecarui act normativ care reglementa aceasta, iar nominalizarea persoanelor sa poata fi probata cu documente verificabile, existente in cadrul unitatilor angajatoare.
Dupa data de 1 aprilie 2001 nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atat mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a incadra activitati desfasurate anterior datei de 01.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001– prin adeverinte eliberate conform prevederilor art. 126 din Legea nr. 263/2010.
Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Legea nr. 263/2010, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.

Sursa:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa a ii-a de munca pentru soferi crisacs crisacs O persoana care a lucrat ca sofer in intervalele 01.01.1969 - 03.05.1975 ; 19.05.1975 - 01.02.1980 ; 06.06.1986 - 31.07.1992, in procent de 100% din ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilesc perioadele lucrate in grupe de munca? simizbanca simizbanca pentru perioada 1980-1991 ,in ce baza se stabileste grupa de munca lucrata ca sofer pe autocamioane mai mari de 5 tone ? (vezi toată discuția)
Grupe de munca elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com Buna ziua, Mama mea a iesit la pensie ca electrician in octombrie 1990 cu o vechime de 38 ani si 2 luni - 1952-1990. A avut categorie de salarizare mare. A ... (vezi toată discuția)