avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ordonanta de plata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ordonanta de plata

Buna ziua,

avand speta prin care o firma de distributie vinde marfa catre un client ( persoana juridica ) si aceasta nu-si achita debitul mai bine de un an si jumatate, se contacteaza debitorul, vine la o discutie in care recunoaste debitul dar sustine ca momentan nu are fonduri pentru a achita suma restanta, insa in procesul verbal incheiat intre parti ( numit PV de conciliere) acesta se obliga sa achite debitul esalonat in 6 rate incepand peste trei luni.

In aceste conditii se poate inainta instantei cererea de chemare in judecata pe Ordonanta de plata fara o alta notificare prealabila adebitorului, tinand cont ca acesta si-a recunoscut debitul si rezulta o tergiversare a achitarii acestuia?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 12:27, 4 Iunie 2015
Nu, pentru ca va trebuie sa va conformati dispozitiilor legale:

Articolul 1.015
Comunicarea somatiei
(1) Creditorul ii va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, o somatie, prin care ii va pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia.
(2) Aceasta somatie intrerupe prescriptia extinctiva potrivit dispozitiilor art. 2.540 din Codul civil, care se aplica in mod corespunzator.
Va multumesc!
Am uitat sa mentionez ca debitorul a venit la discutii in urma notificarii inmanata personal la sediul sau si confirmata prin semnatura in urma cu 20 de zile...
Din data de 15.02.2013, procedura Ordonanței de plată este reglementată la art. 1013-1024 din noul Cod de Procedură Civilă (NCPC) ca procedură unică, specială și rapidă de recuperare a creanțelor.
Actele normative care se aplicau anterior în această materie, respectiv OG nr. 5/2001 privind somația de plată și OUG nr. 119/2007 privind ordonanța de plată au fost abrogate din data de 15.02.013, data intrării în vigoare a NCPC.
Noua procedură a ordonanței de plată este aplicabilă în privința creanțelor certe, lichide și exigibile, constând din obligații de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist și o autoritate contractantă, constatate printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris însușit de părți prin semnătură ori în alt mod admis de lege.
Anterior introducerii cererii la instanță, creditorul va trebui să îi comunice debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia.
Cf. prev. art. 2540 Cod civil aplicabil în materie, pentru a nu se prescrie dreptul de a formula cererea privind ordonanța, această cerere trebuie formulată și depusă la instanță în termen de 6 luni de la data transmiterii somației de către creditor debitorului.
Cf. prev. art. 601 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, cei care vor să demareze un proces civil al cărui valoare este de peste 50.000 lei, o pot face doar dacă participă, anterior declanșării acțiunii la instanță sau după declanşarea procesului, până la termenul dat de instanţă în acest scop, la o ședință de informare privind posibilitatea soluționării litigiului prin mediere.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata, notificare mihaiiovan mihaiiovan Buna ziua va rog sa-mi comunicati si mie , conform legislatiei in vigoare, o somatie de plata trimisa unui client(societate) trebuie trimisa doar cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare factura neplatita Anca Brinzaru Anca Brinzaru Buna ziua! Am un PF prin care am incheiat un contract de prestari servicii cu un alt PF, servicii pentru care am taiat factura conform contractului; acest PF a ... (vezi toată discuția)
Art 1014 - aplicabilitate dupa intrarea in vigoare a ncpc ContSters159316 ContSters159316 NOUL COD PROCEDURA CIVILA - ART 1014 SE APLICA SI ATUNCI CAND DEPUNEM SOMATIE DE PLATA PE OG 5/ SAU ORDONANTA DE PLATA PE OG 119??????????? Art. 1.014. - ... (vezi toată discuția)