avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate lua in acelasi timp atat pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate lua in acelasi timp atat pensie de invaliditate cat si pensie pe caz de boala ?

am si eu o nelamurire.
situatia mea este urmatoarea: tatal meu are 53 ani a lucrat 26 de ani dar ultimi ani nu a mai lucrat si a figurat fara nici un fel de venit. acum la 53 de ani sa imbolnavit si boala lui se incadreaza si gradul 1 de invaliditate. am facut actele necesare pentru pensia pe caz de boala pana cand o sa iasa la drept. dar doctora ne.a indrumat sa facem si pensia de handicap. se pot lua ambele pensii ? am nevoie de un raspuns de la o persoana in masura sa se pronunte pe aceasta tema, deoarece de la alte persoane am primit o sumedenie de pareri si toate sunt diferite. va multumesc
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 13:10, 5 Iunie 2015
Da.
Se poate cumula pensia de invaliditate cu indemnizatia de handicap.
problema este ca cei de la centru de handicap pitesti ne.au spus ca trebuie sa optam pentru una singura. :( exita vreo lege prin care sa se specifice faptul ca se pot lua ambele pensi ?
Buna Andreea raspunsul este in felul urmator da poti lua si pensie de boala si indemnizatie de handicap , ca de fapt asa se numeste aceasta indemnizatie handicap, nu are nici o treaba una cu alta se pot cumula ceea ce se poate intampla totusi asta in functie de boala de care sufera tatal tau e sa primeasca la invaliditate gradul accentuat si nu grav sau 2 pentru ca la aceiasi boala criterile de expertizare la cele 2 comisi sa fie diferite pentru ca asa sunt ele facute , deci asta e singura diferenta de care te poti lovi dar fara sa aiba repercusiuni ca sa nu primesti bani din ambele parti , si ca sa fi sigura ca nu scriu aici doar ca sa dau si eu un raspuns iti zic ca eu le am pe ambele si pensia si indemnizatia . O zi buna si pt alte nelamuriri lasa mesaj pe aici ca eu mai citesc si daca stiu iti scriu.

acesta e raspuns lasat mai sus dar aici vad ca ai scris ca cei de la handicap vau zis sa optati pt una ,,, aici na-ti inteles dumneavoastra sau nu vau sfatuit cum trebuie , persoana respectiva care va spunea ca trebuie sa optati pt una se referea la indemnizatia de insotitor adica daca veti lua si la handicap tot grad grav cu insotitor atunci veti putea sa alegeti unde vreti sa primiti insotitorul adica ori sa vina odata cu pensia ori sa angajeze tatal tau ca insotitor pe cineva din familie sau sa alega sa primesca tot aceiai suma fara sa aiba ca angajat pe cineva . Nu se referea ca trebuie sa alegeti intre cele doua , adica intre pensie si indemnizatie , ci intre indemnizatia de insotitor . Si ar mai fi ceva de zis de aceasta indemnizatie , daca vrea sai vina odata cu pensia atunci valoarea ei este de 80% din val. punctului de pensie adica 660 de ron astazi iar daca va alege sa fie angajta cineve din familie sau sal primeasac fara sa aiba pe cineva angajat adica la handicap atunci valoarea este salariul minim al unui asistent social brut care este de 700 si ceva de ron .Acuma depinde si unde locuieste tatal ca daca sta in mediu rural adica la sat atunci nare rost sa ceara la handicap pt ca bani ii va primi cu intarziere ca primariile de la sate au bugete limitate .Daca mai doriti si alte informati vi le ofer cu drag doar lasati mesaj ca eu intru si citesc
as mai avea o singura intrebare . pensia de invaliditate si pensia pe caz de boala sunt una si aceiasi spus sub diferite forme ? si va rog sa ma scuzati daca este o intrebare total aiurea dar chiar nu stiu
multumesc mult

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gradul 1 cu asistent social ingagaby ingagaby va rog sa -mi raspunde-ti ,daca un pensionar gradul 1 de invaliditate are dreptul sa ceara asistent social in locul indemnizatiei de insotitor si daca este ... (vezi toată discuția)
Facilitati persoane cu handicap Ale1991 Ale1991 Buna ziua! Am o intrebare legata de facilitatile persoanelor cu handicap grav...Tatal meu are acest handicap de 24 de ani in urma unui accident de munca;are o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie insotitor gradul i de invaliditate Anka41 Anka41 Bună ziua,sunt persoana cu gradul 1 de handicap,fara însoțitor,primesc și pensie de urmaș(transformata in indemnizație pe cupon),am de asemeni și ... (vezi toată discuția)