avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... continuitate la contractul de munca schimband ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia

buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este poate sa imi desfaca contractul de munca oricand ignorand ca as fi insarcinata dar stiu ca legal poate din alte motive legale. Ce pot face in situatia in care sunt/?
Si daca mi-ar desface contractul eu ma pot angaja la o alta firma imediat dupa desfacere sa pot avea continuitate pentru a beneficia de concediile medicale si cresterea copilului . MULTUMESC
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2015
cristian198, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:12, 5 Iunie 2015
Art. 60. C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Prin urmare, incetarea raportului de munca ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului nu poate interveni pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Salariata gravida poate fi concediata numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. - art.60 alin.2 C.mun.

Este greu de anticipat ce va face un astfel de angajator. Insa daca va decide concedierea dvs ., in acest sens:
- puteti beneficia de somaj. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Perioada somajului va fi suspendata pe durata acestor concedii si se va relua la terminarea lor.

- aveti dreptul sa contesati decizia angajatorului laTribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea in justitie este scutita deplata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.

2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

3. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de munca Cristinaedy Cristinaedy Firma la care lucrez mi-a desfăcut contractul de munca eu sunt însărcinată și mă aflu în concediu de risc maternal am toate actele de la medicina muncii ... (vezi toată discuția)
Sarcina vgeorge vgeorge Bună ziua. Lucrez la o societate comercială de vreo 2 ani. Am o întrebare: dacă rămân insărcinată și înștiițez patronul mă poate concedia? Dar ... (vezi toată discuția)