avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remunerare comitet executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remunerare comitet executiv

Legea 230/2007 prevede la
Art. 32. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.

Am tot citit si rascitit diverse topicuri privind CEx., componenta, cine face sau nu face parte din CEx (ex. cenzorul), cati membri poate avea, etc.
De ceva vreme s-a initiat procedura de infiintare a asociatiei de proprietari pe scara prin separare din asociatia constituita pe bloc iar recent a aparut la avizierul scarii un afis prin care proprietarii sunt anuntati sec "CEx nu este retribuit de proprietari". CEx este format din presedinte si inca 2 persoane, nu include cenzorul.
Zic "ok", oamenii au niste atributii si responsabilitati asa ca au dreptul sa fie remunerati pentru activitatea pe care o desfasoara in folosul asociatiei.
Pe de alta parte, in calitate de proprietar din moment ce ii platesc o parte de indemnizatie am si eu dreptul sa fiu informat cu privire la deciziile pe care le iau lunar cand se intrunesc.
art.17-hg 1588
(3) Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul de decizii al comitetului
executiv şi se afişează la avizier
De afisat nu se afiseaza asa ca nu vad motivul pentru care sa fiu de acord cu remunerarea CEx, consider ca nu isi indeplinesc atributiile conform legii.

Intrebarile ar fi urmatoarele:

1. Cu cat pot fi remunerati in medie membrii CEx pentru o asociatie formata din 60 apartamente (presedintele si cei 2 membri) luind in considerare ca se intrunesc doar o data pe luna probabil ptr maximum 2 ore. Presedintele consider ca poate primi o indemnizatie mai mare avand in vedere si responsabilitatile.

2. 50 de lei net pentru fiecare membru al CEx poate fi considerata o indemnizatie mare, mica, "de rasul curcilor"?:)
Pana la separare. presedintele care raspundea de asociatia mare (120 apart.) primea o indemnizatie de 100 lei pe total asociatie.

3. Ce taxe se mai platesc la stat pentru indemnizatiile stabilite pentru membrii CEx.?
Atunci la ce fel decizii ale CEx care trebuie afisate se refera art. 17 alin. (3) ?

Nu cred ca se refera la afisarea deciziilor in care se aproba afisarea listei de plata sau a situatiilor trimestriale.
Pe lista de plata sau pe situatia trimestriala nu scrie "Decizia CEx nr xx din data yy".

A nu se intelege ca sunt carcotas, vreau doar sa ma lamuresc ce fac cei din CEx cand fac teambuilding-ul lunar si daca solicitarea indemnizatiei este justificata.
Eu nu-i prea vad pe cei din cex verificand repartizarea cheltuielilor facuta de administrator, verificarea o face cenzorul iar presedintele doar contrasemneaza lista de plata.
Pai, de exemplu, se poate lua decizia de a se inlocui o bucata de coloana de apa din subsol, coloana care prezinta cateva "gogosi" de rugina care au inceput sa cedeze si sa picure apa, riscand sa se produca oricand o avarie.
Sau se poate decide sa se faca o reparatie mai serioasa la ascensorul care da semne de oboseala si se blocheaza foarte des, creand disconfort locatarilor.
Sau se poate decide sa se mareasca contributia la fondul de reparatii deoarece se prevad niste urgente care nu au fost semnalate inainte de AG anuala.

Deobicei este vorba de decizii unicat, nu de aprobari de liste sau situatii financiare, asa cum a aratat si @adriantot.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La astfel de decizii ma gandesc si eu, nu trebuie afisate sa stie si omul de ce s-a majorat fondul de reparatii?
Eu am deschis topicul in ideea de a gasi o justificare a solicitarii celorlalti din CEx de a fi indemnizati. Am considerat ca este normal sa il motivezi dar mi se pare la fel de normal ca in schimbul indemnizatiei sa isi justifice activitatea desfasurata prin afisarea deciziilor luate asa cum prevede si legea (nu vorbesc de decizii de aprobare a listei de plata).
Daca vad ca au luat decizia de a majora FRep ptr reparatia terasei sau ptr imbunatatirea partilor comune atunci zic "ok", oamenii isi fac treaba si isi merita banii. Dar sa afiseze aceasta decizie, aici vreau sa ajung, nu sa ma trezesc cu FRep majorat si sa nu stiu de ce, sa informeze proprietarii de deciziile luate. Cred ca nu este o pretentie sau birocratie prea mare.;)
Noi am hotarat in adunarea generala anuala realizarea catorva obiective (vreo 10). Acestea au fost cuprinse va valoare in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de adunarea generala unde s-au prezentat clar obiectivele: sistem supraveghere video, hidroizolatii, zugravit casa scarii...
Toate acestea hotarari au fost afisate la 3 zile dupa adunare generala si sunt afisate si acum ramanand acolo pana la urmatoarea adunare generala cand vom analiza ce am realizate, ce nu am realizat, din ce cauza...
Comitetul executiv se intruneste lunar in sedinte pentru analizarea activitatii din ultima luna, a cheltuielilor, a incasarilor, repartizarea pe listele de plata... dar si pentru a vedea ce am realizat din hotararile luate in adunarea generala. Atunci ne sfatuim concret cu privire la firme, oferte, culoare varului daca vreti, prognoza meteo pentru realizatrea hidroizolatiei s.a.m.d. In urma acestor analize concrete trecem la punerea in practica a hotararilor adunarii generale. Stabilim ca domnul X membru in comitet care este inginer constructor sa stea in preajma echipei ce face hidroizolatia acum in iunie. In luna mai pe langa echipa de instalare a sistemului de supraveghere video s-a stabilit sa stea domnul Y membru in comitet de profesie IT-ist. Si exemplele concrete pot continua. Nu afisam aceste decizii ce le luam in comitet dar consemnam in PV al sedintei comitetului ca dl. X si dl. Y fac... Afisam devizul de lucari sau situatia finala a lucarilor, repartizarea cheltuielilor daca nu se face direct pe lista de plata si este necesar strangerea de fonduri. Afisam informatii si transmitem pe email tuturor evenimente deosebite ca: oprirea apei datorata unei avarii, o defectiune a unui lift cu estimare timpului de repunere in functiune, necesitatea efectuarii unei lucrari urgente neprevazuta in hotararile luate de adunarea generala...
Sigur ca unele anunturi se fac in urma discutarii in comitet, altele discutatea doar intre presedinte si administrator iar altele se afiseaza doar de administrator, de instalator, de mecanicul de intretinere a liftuliui, de la caz la caz, in functie de urgenta.
Dupa am mai citit L230/2007, revin cu o intrebare privind intrebarea din topic.

La art. 32 se precizeaza ca
Art. 32. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a
proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.

In interpetarea mea, conform actualei formulari, pot fi remunerati ori presedintele ori membrii comitetului executiv, daca in loc de "sau" era "si" atunci se intelegea ca si unii si altii pot fi remunerati.

Asa ca adunarea generala trebuie sa aleaga pe cine vor sa remunereze, pe presedinte sau pe membrii comitetului executiv!

Nu cred ca exista loc de interpretare, "sau" inseamna "optiune", daca se formula "membrii comitetului executiv pot fi remunerati" fara a se mentiona si presedintele (care este si presedintele CEx) atunci era clar ca pot fi remunerati cu totii.

Alte discuții în legătură

Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)
Plata presedinte asociatie propietari si cenzor scoica_80 scoica_80 Buna seara. Am si eu o problema care ma framanta. Sunt de putina vreme propietarul unui apartament intr-un bloc nou construit. Deoarece nu am achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Contractul de mandat al unui cenzor de asociație de proprietari nu a fost votat în adunarea generală. este acela un contract nul (ilegal) ? flory_mr flory_mr Cum se procedează în cazul în care un cenzor nu are Contractul de Mandat votat în Adunarea Generală, conform Legii 196/2018 (de fapt, acolo se votează ... (vezi toată discuția)