avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligații cu privire la servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligații cu privire la servitute

Bună ziua,
Pentru parcelarea și convenția de partaj a unui imobil (fond aservit) la care sunt co-proprietar, este necesar să solicit acceptul proprietarului imobilului dominant pentru a efectua partajarea ?.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 13:49, 7 Iunie 2015
Comoda partajare in natura nu se poate face fara a se asigura accesul la drumul public.
Deci,... înțeleg că, este necesar să solicit acceptul proprietarului imobilului dominant pentru a efectua partajarea ?.
Iesirea din indiviziune se face pe baza unei expertize tehnice si a unei documentatii topo-cadastrale de dezmembrare.
Expertul nu poate lasa unul din loturi fara acces la drum public.
Fie ajungeti de comun acord cu co-proprietarul fie rezolvati litigiul in instanta.
Vezi:
HG nr.525 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism
Textul actului republicat în M.Of. nr. 856/27 noi. 2002
Reguli cu privire la asigurarea acceselor obligatorii
ARTICOLUL 25 - Accese carosabile
(1) Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă există posibilităţi de acces la drumurile publice, direct sau prin servitute, conform destinaţiei construcţiei. Caracteristicile acceselor la drumurile publice trebuie să permită intervenţia mijloacelor de stingere a incendiilor.
(2) În mod excepţional se poate autoriza executarea construcţiilor fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), cu avizul unităţii teritoriale de pompieri.
(3) Numărul şi configuraţia acceselor prevăzute la alin. (1) se determină conform anexei nr. 4 la prezentul regulament.
(4) Orice acces la drumurile publice se va face conform avizului şi autorizaţiei speciale de construire, eliberate de administratorul acestora.
ARTICOLUL 26 - Accese pietonale
(1) Autorizarea executării construcţiilor şi a amenajărilor de orice fel este permisă numai dacă se asigură accese pietonale, potrivit importanţei şi destinaţiei construcţiei.
(2) În sensul prezentului articol, prin accese pietonale se înţelege căile de acces pentru pietoni, dintr-un drum public, care pot fi: trotuare, străzi pietonale, pieţe pietonale, precum şi orice cale de acces public pe terenuri proprietate publică sau, după caz, pe terenuri proprietate privată grevate de servitutea de trecere publică, potrivit legii sau obiceiului.
(3) Accesele pietonale vor fi conformate astfel încât să permită circulaţia persoanelor cu handicap şi care folosesc mijloace specifice de deplasare.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
legalmgm, utilizator
Am făcut documentația topo vizată de către BOCPI, însă notarul mi-a spus telefonic, că nu se poate opera la Cartea Funciară dezmembrarea, fără să obțin acceptul celorlalți beneficiari ai servituții de trecere.
Cu alte cuvinte caut baza legală potrivit căreia sunt obligat să fac acest lucru, deoarece beneficiarii servituții de trecere, sunt greu de găsit.
Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient raluca1st raluca1st Buna ziua As avea nevoie de un sfat in problemele pe care le-am intampinat in incercarea de a obtine certificat de urbanism pentru un teren aflat in zona ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute nickola nickola Buna ziua! Spuneti-mi va rog,daca intr-un ctr.de vanzare cumparare casa din 2008,nu s-a precizat clar ca in urma dezmembrarii intre cele 2 loturi exista ... (vezi toată discuția)
Latimea drumului de acces vizitator_buc vizitator_buc Buna ziua, este pentru prima oara cand foloesc acest forum...daca ar putea cineva sa ma lamureasca in cateva cuvinte despre autorizatia de constructii a unei ... (vezi toată discuția)