avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

Buna ziua!
Spuneti-mi va rog,daca intr-un ctr.de vanzare cumparare casa din 2008,nu s-a precizat clar ca in urma dezmembrarii intre cele 2 loturi exista "drum servitute",se presupune ca este ?
Initial a fost in jur de 2000 mp din care eu am cumparat 700 mp cu casa cu tot,diferenta si-a pastrat-o fostul proprietar si pana acum nu s-a delimitat cu gard intre noi ptr ca ....ne-am inteles bine ca vecini.Acum au aparut unele neintelegeri si tocmai acum am realizat ca daca se trage gardul,eu nu ai am loc pe langa casa nici macar 1 m,adica intr-in perimetru de 700 mp cu deschidere la drum casa este cam la mijloc si ocupa aproape toata latimea spatiului,ca sa aduc o canapea de ex.trebuie sa trec cu ea prin casa si chiar nu se poate,sunt camere mici,usi la fel...Ma intreb daca in afara de neglijenta mea,notarul care a parafat aceste acte ,nu a gresit cumva?? Nu stiu daca m-am facut explicita,vreau sa spun ca am 693 mp,cu casa la mijloc si ca sa trec cu ceva in curtea din spate,fie el si-un frigider.......trebuie sa traversez prin casa.Va rog,lamuriti-ma ce pot face? Am schite,le pot atasa ??
Multumesc anticipat ptr.raspuns!
Cel mai recent răspuns: nickola , utilizator 14:09, 15 Mai 2015
drumul de servitute este pentru acces la teren. daca aveti acces la teren, dar ati construit intr-un mod nefericit casa, este vina dvs. nu puteti obliga vecinul sa va dea acces.
Nu am construit-o eu.Era a lui.El mi-a vandut casa cu 693 mp,pe diferenta el si-a construit alta casa.
La data parcelarii (dezmembrarii) si a obtinerii Autorizatiei de construire pentru cladirea-locuinta ce v-a fost vanduta, conf. RGU, trebuiau asigurate accese carosabile si pietonale.
Fara indeplinirea conditiilor din RGU legal nu se putea emite Certificatul de Urbanism si Autorizatia de construire.
Verificati documentatia

REGULAMENTUL GENERAL DE URBANISM (RGU)
HG 525 1996 actualizata. Hotarare pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism publicata in Monitorul Oficial nr. 856 din 27.11.2002
Ultima data actualizata prin Hotărâre nr. 273/2010 - pentru modificarea Normelor metodologice privind finanţarea elaborării şi/sau actualizării planurilor urbanistice generale ale localităţilor şi a regulamentelor locale de urbanism, prevăzute în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism

Reguli cu privire la asigurarea acceselor obligatorii
Accese carosabile
• (1) Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă există posibilităţi de acces la drumurile publice, direct sau prin servitute, conform destinaţiei construcţiei. Caracteristicile acceselor la drumurile publice trebuie să permită intervenţia mijloacelor de stingere a incendiilor. (RLU)
• (2) În mod excepţional se poate autoriza executarea construcţiilor fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), cu avizul unităţii teritoriale de pompieri.
• (3) Numărul şi configuraţia acceselor prevăzute la alin.(1) se determină conform anexei nr. 4 la prezentul regulament. (RLU)
• (4) Orice acces la drumurile publice se va face conform avizului şi autorizaţiei speciale de construire, eliberate de administratorul acestora.

4.11. - Accese carosabile
Construcţii de locuinţe
• 4.11.1. - Pentru locuinţe unifamiliale cu acces şi lot propriu se vor asigura:
- accese carosabile pentru locatari;
-acces carosabil pentru colectarea deşeurilor menajere şi pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
-alei (semi)carosabile în interiorul zonelor parcelate, cu o lungime de maximum 25 m vor avea o lăţime de minimum 3,5 m, iar pentru cele cu lungimi mai mari de 25 m vor fi prevăzute supralărgiri de depăşire şi suprafeţe pentru manevre de întoarcere;
- în cazul unei parcelări pe două rânduri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locală (fundături):
- cele cu o lungime de 30 m - o singură bandă de 3,5 m lăţime;
- cele cu o lungime de maximum 100 m - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel puţin pe o latură şi supralărgiri pentru manevre de întoarcere la capăt.
• 4.11.2. - Pentru locuinţe semicolective cu acces propriu şi lot folosit în comun se vor asigura:
• 4.11.3. - Locuinţele colective cu acces şi lot folosit în comun vor fi prevăzute cu:
- accese carosabile pentru locatari;
- accese de serviciu pentru colectarea deşeurilor menajere şi pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
- accese la parcaje şi garaje.
Accese pietonale
(1) Autorizarea executării construcţiilor şi a amenajărilor de orice fel este permisă numai dacă se asigură accese pietonale, potrivit importanţei şi destinaţiei construcţiei.
(2) În sensul prezentului articol, prin accese pietonale se înţelege căile de acces pentru pietoni, dintr-un drum public, care pot fi: trotuare, străzi pietonale, pieţe pietonale, precum şi orice cale de acces public pe terenuri proprietate publică sau, după caz, pe terenuri proprietate privată grevate de servitutea de trecere publică, potrivit legii sau obiceiului.
(3) Accesele pietonale vor fi conformate astfel încât să permită circulaţia persoanelor cu handicap şi care folosesc mijloace specifice de deplasare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Nu va duceti cu canapele si frigidere in spatele casei. Regret, insa daca nu v-ati asigurat de la inceput ca puteti face asta, nu este posibil ulterior decat cu acordul vecinului.
Multumesc ff mult ptr.raspuns.Din...notiunile mele stiam ca-s niste prevederi legale atunci cand construiesti sa asiguri accesul ptr interventii de urgenta dar cazul meu este usor diferit in sensul ca el mi-a vandut o portiune din teren si el a ramas cu diferenta in forma de L si are acces pe lungimea proprietatii mele,in momentul in care o sa traga gard o sa fie pe toata lungimea,ff aproape de casa ,cu acces stradal ,in ordine: curte,casa,curte.Greseala mea a fost ca am neglijat la mom respectiv sa cer sa fie inserat in ctr.ca bucata lui de pamant care este liniara cu al meu sa fie drum de servitute,astfel incat sa-mi pot face acces si prin spatele casei.

Alte discuții în legătură

Drum de servitute + limit min deschidere constructie MTIC MTIC Care este limita minima pentru un drum de servitute? Care este suprafata minima pentru consyructioa unei case in mediu rurar? Care este dechidrere minima la ... (vezi toată discuția)
Latimea drumului de acces vizitator_buc vizitator_buc Buna ziua, este pentru prima oara cand foloesc acest forum...daca ar putea cineva sa ma lamureasca in cateva cuvinte despre autorizatia de constructii a unei ... (vezi toată discuția)