avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deducere TVA la import
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deducere TVA la import

Buna ziua,

Am facut un import din Corea iar la vama a trebuit sa platesc tva-ul aferent facturii externe, TVA-ul a fost declarat prin declaratia 394, este corect?
Acest TVA este deductibil?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 17:45, 9 Iulie 2009
nu trebuia declarat in 394 , pentru ca 394 chiar asa are numele : Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional

tva-ul de la import, asa cum apare in DVI este deductibil

a se vedea ART. 146 cf (nu stiu in ce situatie sinteti)

Condiţii de exercitare a dreptului de deducere

(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

c) pentru taxa achitată pentru importul de bunuri, altele decât cele prevăzute la lit. d), să deţină declaraţia vamală de import sau actul constatator emis de organele vamale, care să menţioneze persoana impozabilă ca importator al bunurilor din punct de vedere al taxei, precum şi documente care să ateste plata taxei de către importator sau de către altă persoană în contul său. Importatorii care deţin o autorizaţie unică pentru proceduri vamale simplificate eliberată de alt stat membru trebuie să deţină o declaraţie de import pentru TVA şi accize;

d) pentru taxa datorată pentru importul de bunuri efectuat conform art. 157 alin. (4) şi (5), să deţină declaraţia vamală de import sau actul constatator emis de organele vamale, care să menţioneze persoana impozabilă ca importator al bunurilor în scopuri de taxă, precum şi suma taxei datorate. Importatorii care deţin o autorizaţie unică pentru proceduri vamale simplificate eliberată de alt stat membru trebuie să deţină o declaraţie de import pentru TVA şi accize. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să înscrie taxa pe valoarea adăugată ca taxă colectată în decontul aferent perioadei fiscale în care ia naştere exigibilitatea;

Nota : la art 157 sint cei aminati la plata tva in vama
acu e acu, o sa apara neconcordante intre firma dumneavoastra si vama...
EricaNagy a scris:

Buna ziua,

Am facut un import din Corea iar la vama a trebuit sa platesc tva-ul aferent facturii externe, TVA-ul a fost declarat prin declaratia 394, este corect?
Acest TVA este deductibil?

Va multumesc

cand a avut loc acest import?....in ce declaratie 394 l-ati inregistrat mai exact?...
am uitat sa va spun : corectarea lui 394 se face prin depunerea unei noi declaratii
in aprilie s-a facut importul, probabil ca atunci s-a facut si declaratie

Alte discuții în legătură

Deducere tva in vama croitoru raluca croitoru raluca buna ziua ma confrunt cu o problema legata de deducerea tva in vama. mai precis am avut import din norvegia cei din vama au calculat gresit tva iar noi am ... (vezi toată discuția)
Tva non ue SfetcuArabela SfetcuArabela Buna seara, Am o factura de achizitii din Turcia. Puteti sa imi spuneti va rog frumos in ce rubrica trebuie sa inregistrez TVA aferent in Jurnalul de ... (vezi toată discuția)
Tva de platit in plus in vama Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna ziua, Am primit o Decizie de regularizare situație din vama in care s-au calculat taxe vamale și TVA de platit in plus față de ce s-a platit in ... (vezi toată discuția)