avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Înălțarea terenului vecinului va duce la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Înălțarea terenului vecinului va duce la distrugerea gardului meu

Buna ziua. Am un gard din plăci de beton. Vecinul care s-a mutat de curind si-a facut casa si doreste ca pamintul scos in urma sapaturilor pt. fundatie, care este intr-o cantitate foarte mare, sa-l intinda in curte pt. a compensa inclinarea terenului, asta insemnind ca îmi va pune pe gard pamint pe o înalțime de cel puțin 40-50 cm, ceea ce va exercita o presiune asupra gardului și va duce la înclinarea și distrugerea lui. Art. 612 din Codul Civil prevede ca orice lucrare se poate face numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar. Eu consider ca aceasta lucrare nu încalcă doar Codul Civil ci reprezintă chiar un atac asupra propietății ceea ce, probabil, ar intra și sub incidența Codului Penal. Aș dori să-mi dați o idee pe ce direcție să merg pt. a-l determina să renunțe la această lucrare. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:09, 11 Iunie 2015
Buna seara,
Va trebui sa va adresati instantei.
Multumesc pt. raspuns. Evident ca asa voi proceda daca alte metode nu vor duce la un rezultat.
Inainte de acest lucru, incercati amiabil. O notificare, o discutie cu un avocat, mediator...
Pe de alta parte, cata fundatie face vecinul? Ce suprafata de teren are? Caci 40-50 de cm e foarte mult.
El si-a construit deja casa și pamintul scos de la fundatie este in curte in mormane mari; urmeaza sa le întinda. Terenul are o inclinare relativ mica si înălțarea pe care vrea s-o faca este nu numai inutilă ci e chiar absurdă. Aproape sigur sfatul l-a primit de la cel care i-a facut sapaturile pt. fundatie si care, vazind gardul meu de beton si, iresponsabil fiind, probabil s-a gindit ca e mai usor sa intinda pamintul in curte si sa-l sprijine pe gardul meu decit sa-l care din curte; situatia asta este un exemplu concret de cît de mult rău poate face sfatul unui iresponsabil. Desigur ca voi discuta cu acest vecin incercind o rezolvare amiabilă ( in ultimul timp nu l-am mai vazut pe aici). Acest gard a fost facut in urma cu 20 de ani si nu are proiect de constructie, practic la data respectiva nici nu s-a știut ca e necesar. Singura problema pe care mi-o fac in cazul in care nu voi ajunge la un rezultat cu el este ca, datorita lipsei unui proiect, aș putea fi amendata. Problema asta nu știu cum poate fi rezolvată. Va mulțumesc pt. sfaturile pe care mi le-ați dat.
O întrebare-d-voastră aveţi dreptul să executaţi tot ceeace doriţi în limitele proprietăţii d+voastră ? Aşa şi vecinul. Dacă sunt inconveniente adevărate sau există doar un abuz al unui drept de proprietate- -(al d-voastră) -?

Alte discuții în legătură

Tulburare posesie vasilemb vasilemb Eu am gard pe proprietatea mea si bunicul mi-a spus ca atunci cand l-a construit a lasat 1 m din proprietate ca sa il poata repara si ca sa nu creasca pomi la ... (vezi toată discuția)
Edificare gard despartitor marinar72 marinar72 Vecinul meu vrea sa ridice un gard despartitor de ciment intre propritatile noastre, in locul celui existent din plasa de sîrmă (aproape cazut la pămant). ... (vezi toată discuția)
Distanta minima în constructii mire123 mire123 Buna seara.Am si eu o intrebare Am gard facut de mine intre 2 proprietati ,fara fundatie ,din plasa.Vecinul meu are o idee noua ,ca vrea sa isi faca trotuat ... (vezi toată discuția)