avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte asociatie pe post de casier
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte asociatie pe post de casier

Presedintele are dreptul sa emita si sa incaseze chitante platite de proprietari?

Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 17:59, 15 Decembrie 2015
Cum poti sa spui ca nu este conflict de interese cand el este angajat la firma care face contabilitatea ? bine a sesizat viqua ; ce le mai da prin cap unora ! am dorit sa mai zic ceva dar ma abtin , asa ca punct .
adrianmorarasu a scris:

Sunt firma autorizata sa fac administrare de imobile si am un astfel de caz, in sensul ca Presedintele unei asociatii taie chitante dar pentru chitante este angajat cu contract de munca inregistrat la ITM la firma mea, iar ca presedinte este pe statul de plata al asociatiei. Este vreo problema?
Am intrebat pe toata lumea si toti au zis ca nu vad o problema, dar au aparut voci din asociatie ca presedinta taie chitante ilegal, ca e conflict de interese.
Multumesc mult pentru lamuriri.

Presedintele de asociatie este reprezentantul legal al asociatiei de proprietari si factor decizional
Casierul este angajat al asociatiei de proprietari,cu limita de competenta de executie obligatii contractual negociate,hotarari ale adunarii generale,decizii ale presedintelui si ale comitetului executiv
Concomitent aceiasi persoana nu poate presta atat responsabilitatea de presedinte de asociatie cat si acea de cenzor
Am avut in trecut situatia aceasta in bloc,cu diferenta ca presedintele exercita benevol responsabilitatea -nu primea indemnizatie lunara
Au fost discutii,sesizari si reclamatii la primarie,politie,ITM,ANAF si in final primaria a raspuns ca aceiasi persoana nu poate presta concomitent in cadrul aceleiasi asociatii de proprietari atat responsabilitatea de presedinte de asociatie cat si orice alta activitate in calitate de angajat

viqua

Mda.... poate fi o problema de moralitate dar nu este nimic ilegal... si DA... cred ca se doarme cam mult. :D
Chiar legal nu este aranjamentul "presedinte asoc. angajat la firma administratie pe post de casier". Nu se poate sa nu traga un pic muschii zygomatic la ideea cacealmalei.

a) Nu este obligatoriu sa fie angajat un casier. Administratorul are imputernicirea de a colecta banii.:vishenka:
b) Daca presedintele tine mortis sa fie si casier, se poate auto-proclama casier si platit direct de asociatia de proprietari si nu indirect, prin firma de administratie. Legal, treaba asta ar fi valabil cind nu exista administratie la asociatie.:training:
c) Cind presedintele este angajat la firma de administratie, inseamna ca detine o functie in aceea firma. Cum poate sa verifice firma de administratie pe post de angajat dar si de angajator? :O
d) Presedintele poate fi suspectat de co-proprietatea unei firme de administratie care este angajata si la asociatia unde este presedinte. Interesele sint evidente. Dezavantajele asoc. deasemeni.:tooth:
e) Legea spune clar, ca asoc. de prop. printre altele, are nevoie de un angajat in administratie si un presedinte de asoc. (platit sau nu). Exista numai o exceptie cind presedintele (C.E.) preia functiile de administratie: in cazul in care nu exista administrator.:sticktongue:
viqua a scris:

c) Cind presedintele este angajat la firma de administratie, inseamna ca detine o functie in aceea firma. Cum poate sa verifice firma de administratie pe post de angajat dar si de angajator? :O

Corect. Este un conflict de interese.

Alte discuții în legătură

Cine are acces la banii asociației MihaiMihalcea MihaiMihalcea Bună ziua, Am fost președinte la o asociație de proprietari timp de 9 luni de zile unde am avut drept administrator o firmă competentă în domeniu ce ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii emylyat emylyat Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari : presedintele asociatiei de proprietari , cu mai mult de 500 de persoane in condominiu , poate indeplini si ... (vezi toată discuția)
Legal sau ilegal? ContSters62736 ContSters62736 pina acum doi ani, in cadrul asociatiei noastre aveam ca angajati presedintele, administratorul (atestat pe banii asociatiei) si femeia de serviciu. in urma ... (vezi toată discuția)