avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren si casa fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren si casa fara acte

Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema:

Bunicii mei (in prezent decedati) au cumparat in urma cu peste 30 de ani un teren cu acte de mana pe care ulterior au construit o casa, care nu are niciun fel de acte.

Avand in vedere ca atat de la cei care au cumparat, cat si martorii sunt decedati, care ar fi procedura prin care as putea dobandi acte pe respectivul teren si pe casa? Ce costuri ar implica aceasta?

Va multumesc frumos!
In primul rand acceptati mostenirea, apoi faceti succesiunea, apoi faceti acte pe casa in sensul ca: luati legatura cu un cadastrist care va va indruma sa mergeti la primarie sa obtineti anumite hartii si de restul se va ocupa cadastristul. Procedeul este simplu. Probleme pot sa apara doar datorita altor succesibili, atat. Bafta!
Multumesc frumos!

Sa inteleg ca se poate face aceasta fara acte? La notar?
pristopanu07 a scris:

aceasta fara acte?

"Aceasta" ce?

La notar va trebuie acte bineinteles, adica acte de stare civila prin care sa dovediti descendenta, patrimoniul adus la masa succesorala, etc. Va spune notarul.
Nu stiu la ce va referiti cu aceasta ultima intrebare.
Nici un notar nu o sa va faca acte pe casa. La notar trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunici. Mostenitorii acestora, dupa obtinerea certificatului de mostenitor, vor merge la primarie sa solicite intocmirea documentatiei in vederea emiterii Ordinului Prefectului in baza art. 23 din legea nr. 18/1991 (actul constatator al dreptului de proprietate pentru curte). Pentru asta trebuie sa alcatuiti un dosar care sa contina:
-cerere formulata de mostenitorul/mostenitorii bunicilor;
- copie certificat mostenitor bunici;
- schita cadastrala 1/2000 a casei si curtii efectuata de un expert autorizat;
- istoric de rol fiscal (de la primarie, cine a platit impozitele si de cand);
- extras din registrul agricol 1986-1990 pentru pozitia aferenta casei (cine era declarat posesor), de la primarie.
- extras din registrul cadastral 1990, tot de la primarie, pentru gospodaria respectivba;
- declaratii ale vecinilor ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata curtii masurata cadastral este mai mare decat cea din evidentele primariei.
Dupa ce obtineti Ordinul Prefectului, luati legatura cu un expert cadastru sa va faca intabularea dreptului de proprietate: curtea in baza Ordinului, iar casa in baza unei adeverinte eliberate de primarie, denumita "certificat de atestare a edificarii constructiei".
Costuri: onorariul expertului pentru schita cadastrala, succesiunea dupa bunici, ceva taxe pe la primarie si cadastrul la final.
Succes!
Am inteles!

Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fac acte la casa si nu stiu cum monikuttza892007 monikuttza892007 mama a primit de la bunica o casa dar problema este ca nici bunica nu avea acte pe ea,dar la primarie a platit pe numele ei casa,acum bunica a decedat si nu ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa ocsike ocsike cum as putea intabula o casa la care ia fost proprietar bunicu si bunica mai mult de 50 ani dar fara sa o intabuleze. Acum au decedat si la inpozit apare ... (vezi toată discuția)
Contract de casa,titlu de proprietate catanalucian catanalucian VA SPUN DE LA INCEPUT CA SUNT ZERO IN PROBLEME DINASTEA.BUNICAMEA A CUMPARAT O CASA DE LA CINEVA FARA CONTRACT DE VINZARE CUMPARARE CI DOAR ASA CU ,,TINE BANI ... (vezi toată discuția)