avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vreau sa fac acte la casa si nu stiu cum
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vreau sa fac acte la casa si nu stiu cum

mama a primit de la bunica o casa dar problema este ca nici bunica nu avea acte pe ea,dar la primarie a platit pe numele ei casa,acum bunica a decedat si nu stim cum sa facem actele
A platit casa sau impozitele aferente casei?
In primul rand, trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunica dvs.
Il al doilea rand, trebuie sa verificati daca casa este trecuta pe rolul fiscal si data la care s-a facut inscrierea in evidentele fiscale.
Dupa aceea trebuie sa cautati sa vedeti in baza caror documente a intrat casa in proprietatea bunciii dvs. Daca nu exista astfel de documente, aveti posibilitatea unei actiuni in instanta invocand uzucapiunea de 30 de ani!(cu conditiile prevazute de Codul Civil pentru aceasta actiune)
Succes!
:luck:
Incercati sa scoateti de la primarie sau de la OCPI (cartea funciara) duplicate de pe actele in baza carora bunica a fost trecuta in rolul fiscal/carte funciara.
Pe baza acestor documente, precum si dovada provenientei celorlalte bunuri, cu adeverinta de rol fiscal de la primarie, certificatul de deces, certificatele de nastere ale copiilor, mergeti la notar si deschideti succesiunea. Din acel moment, certificatul de mostenitor emis de notar va fi titlul dvs de proprietate.
@mimi.manea: am serioase dubii ca vreun notar va intocmi un certificat de mostenitor pe baza unor extrase de carte funciara si a unor adeverinte de plata a impozitelor, fara un act de proprietate al casei. Chiar daca o va face, mostenitorul in cauza nu va putea intabula niciodata constructia doar pe baza certificatului de mostenitor care, impotriva aparentelor, nu echivaleaza cu titlul de proprietate.
Si, iarasi, daca nu au existat acte de proprietate pe casa, nu vad cum aceasta ar fi putut fi inscrisa in cartea funciara.
On topic: Ordinul prefectului!!!!!!! (in baza art. 23 din legea 18/1991).
Verificat la primarie cine aparea in registrul agricol 1986-1990 si in registrul posesorilor 1990 ca proprietar al casei. Daca era bunica, problema ar trebui sa se rezolve in felul urmator: depunerea la primarie a unui dosar care sa contina:
- certificat de calitate de mostenitor de pe urma bunicii
- cerere pentru eliberarea Ordinului Prefectului pentru casa si curte
- extras registrul cadastral 1990 si registrul agricol 1986-1990 (de la primarie);
- schita cadastrala casa si curte
- acte stare civila mostenitori
- declaratii vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidente);
- istoric de rol fiscal.
Dupa obtinerea OP, se va merge la notar pentru emiterea certificatului de mostenitor de pe urma bunicii, in acest act figurand si casa in cauza.
Ordinul Prefectului reprezinta recunoasterea dreptului de proprietate pe cale administrativa, cu indeplinirea anumitor conditii, fara a mai fi necesara introducerea unei actiuni in constatarea uzucapiunii, in fata instantei de judecata.
ar fi util sa precizati "zona folclorica"! daca sunteti in Transilvania situatia difera pentru ca exista Carte Funciara.
si de fapt "a primit" casa si terenul!! ?

Alte discuții în legătură

Intabulare casa ocsike ocsike cum as putea intabula o casa la care ia fost proprietar bunicu si bunica mai mult de 50 ani dar fara sa o intabuleze. Acum au decedat si la inpozit apare ... (vezi toată discuția)
Teren si casa fara acte pristopanu07 pristopanu07 Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: Bunicii mei (in prezent decedati) au cumparat in urma cu peste 30 de ani un teren cu acte de ... (vezi toată discuția)
Nu avem acte pe casa gabrielarosu gabrielarosu buna ziua. tatal meu a decedat in urma cu trei ani. casa in care locuim este a bunicilor mei. bunicul a decedat si el. tata nu are decat rol pe numele lui. ... (vezi toată discuția)