avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CARTE DE IMOBIL
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CARTE DE IMOBIL

Buna seara. Se poate face reactualizarea datelor locatarilor pe formularul vechi (1998) al cartii de imobil? Modelul nou de unde se ia? Trebuie instiintat si politistul de cartier?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:49, 20 Martie 2016
Cartea de imobil este valabila inca.
OUG 97/2005 a fost republicat in 2011, iar referinta la aceasta se face la art.37-40.

Responsabilitatea pentru manevrarea cartii de imobil si a datelor personale revine responsabilului cu tinerea acesteia care estedesemnat oficial in cadrul condominiilor.

In Legea 230/2007 nu se face nicio specificare la cartea de imobil pentru ca referinta exista in Legea locuintei 114/1996 modificata cu prilejul aparitiei Legii 230/2007 si care lege este valabila inca.

@reprezentant (consilier juridic)
Avem pretentii la un specialist sa vina cu argumente incontestabile, cum ar fi locul din legislatie unde se face referinta despre o notiune, prilejul, numar de lege, articol, litera care au desfiintat sau infiintat acea notiune.
Parerile, ca sunt agresive sau umoristice, raman pareri.

Va spun si eu o parere. Mergeti la un hotel si cazati-va acolo macar o zi. O sa vi se ceara CI. Ce faceti? Refuzati pe motivul ca nu stiti in ce conditii vi se folosesc datele personale? In cazul acesta o sa vi se refuze cazarea. Care date? Cele din buletin pe care il prezentati fie si la banca, fie si la cumpararea unui abonament telefonie, cablu si te miri unde ti se mai cere? Toti sunt securisti? O tara de securisti, Romania asta!

Cartea de imobil este interfata intre locuinta permanenta sau temporara a persoanelor si politie si ea se prezinta numai politiei.
reprezentant a scris:
Se numeste altfel, e altceva acum.

Are o denumire secreta?
exemplele de provincie nu sunt pentru mine. Adica eu din Capitala, din Cartierul Primaverii sa iau exemplu de la provincie, de pe un site low - cost ??

Excelenta, cu scuze, noi nu ne-am adresat doar celor din Primaverii dar la solicitarea domniei voastre permiteti-mi sa prezint Politia de proximittae din zona dumneavoastra. Accesati direct adresele de mai jos:

[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Sper sa fie de folos si cat de cat lamuritor.
@gera905, formatul vechi al cartii de imobil nu mai poate fi folosit, de cand a aparut Hotararea nr.516 / 28.04.2009 pentru modificarea HG nr. 839/2006 privind forma si continutul actelor de identitate, ale autocolantului privind stabilirea resedintei si ale cartii de imobil, publicat in MOf 309 / 11.05.2009.
@gera905, va propun sa lecturati aceste reglementari, s-ar putea sa va fie de folos.
Cititi si OUG nr. 97 / 14.07.2005 (republicata) privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, unde veti gasi ce va intereseaza, chiar si sanctiuni.
Modelul cartii poate fi procurat de pe net, din comert, sectii de politie (daca au posibilitatea financiara multiplicarii acestora), etc.
@gera905, incercati sa nu cadeti in capcana vreunui ignorant, Legea 230/2007 sau varianta care s-ar putea sa apara prin toamna nu poate prelua continutul unor articole din alte legi, deoarece ar apare " paralelismul legislativ ", care nu este normal.
Legea nr. 114 din 1996 este partial abrogata, prin aparitia Noului Cod Civil, care aduce noi reglementari. Modelul cartii de imobil este abrogat, cu tot cu anexa. La fel si normele metodologice la Legea 114/1996 sunt ABROGATE intergal ! Daca Legea nr. 230 /2007 nu se coreleaza cu nimic din ce era inainte reglementarea cartii de imobil, e clar ca nu era ceva important, si cu timpul s-a renuntat. Nu era vorba de paralelism legislativ, dar daca la atributiile Comitetului Executiv al unei asociatii de proprietari, nimeni nu are nici o atributie pentru cartea de imobil, conf Legii nr. 230/2007 si Normelor Metodologice, atunci de ce vreti sa inventati si ocupatia aceasta? In plus o ordonanta de URGENTA, nu are puterea unei legii. DACA ORDONANTA DE URGENTA nr. 97 nu a fost corelata cu LEGEA nr. 230/2007, inseamna ca a ramas o chestiune de nostalgie. OUG 97 din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, a fost republicată în Monitorul Oficial nr. 719 din 12.10.2011 în temeiul art. 218 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil. S-a renuntat inca din titlu la "cartea de imobil" !
Nu combateti o lege cu o ordonanta de urgenta, care e si mai veche decat legea, chiar daca a fost republicata ! Atunci de ce cautati pe net formulare abrogate ?? Tipizatul cartii de imobil a fost abrogat chiar prin OUG nr. 97/2005 cu tot cu Legea nr. 105/1996!
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
Alexandru Tuta, Consilier juridic
reprezentant a scris:
OUG 97 din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, a fost republicată în Monitorul Oficial nr. 719 din 12.10.2011 în temeiul art. 218 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

Este afirmatia dumneavoastra si sunt de acord cu ea. OUG 97/2005 a fost modificata din 2005 pana astazi de inca o ordonanta si de 6 legi, fiind nevoie de republicarea ei dat nu in forma initiala ci dupa ce a suferit modificari prin aceste legi.
Aceasta OUG 97 republicata in 2011 contine toate modificarile si este in vigoare.
S-a renuntat inca din titlu la "cartea de imobil" !

Nu a existat niciodata in titlul OUG 97/2005 expresia "cartea de imobil", ci se intitula
Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români

Aceeasi denumire a fost pastrata si dupa modificarile suferite si republicata in 2011.
Nu combateti o lege cu o ordonanta de urgenta, care e si mai veche decat legea, chiar daca a fost republicata !

Aceasta OUG 97 nu este mai veche decat legea si o spuneti chiar dumneavoastra cand aratati ca aceasta a fost republicata (cu toate modificarile facute prin legi), republicata dupa publicarea legii 71/2011. Cititi mai sus ca sa va convingeti.

In actul republicat in 2011, cu modificarile la zi, in vigoare si astazi, sunt prevederi clare cu privire la cartea de imobil si redau doar 3 articole:

Art. 37
(1) Evidenta locatarilor prin cartea de imobil se tine in urmatoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unitati locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) destinate cazarii in comun;
b) care servesc total sau partial ca locuinta.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile locatarilor imobilelor situate in incinta unitatilor militare, a sediilor misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare sau locuintelor destinate exclusiv personalului acestora, precum si, dupa caz, membrilor familiilor si persoanelor aflate in ingrijirea acestora.
Art. 38
(1) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administratiei si Internelor, prin unitatile de politie.
(2) Cartea de imobil se intocmeste si se actualizeaza de catre persoana anume desemnata, cu acordul acesteia, de catre proprietarul imobilului sau de asociatia de proprietari; in cazul asociatiei de proprietari, responsabilul cartii de imobil este, de regula, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociatiei.
(3) Pastrarea, actualizarea si utilizarea datelor din cartea de imobil de catre persoana desemnata in acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, politistilor sau lucratorilor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
(5) Cartea de imobil se intocmeste intr-un singur exemplar, care se pastreaza la responsabilul cartii de imobil.
Art. 39
(1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.

Daca o sa ne aratati un act, o lege adoptata dupa 2011, prin care s-au abrogat aceste articole, cu siguranta aveti dreptate si noi avem de castigat imbogatindu-ne cunostintele cu informatii corecte.


Alte discuții în legătură

Normele metodologice sandukan sandukan buna ziua mai este valabil Art.12 ali II, lit g din Normele metodologice de aplicare ale Legii 230/2007 multumesc (vezi toată discuția)
Trecerea in cartea de imobil liliana81 liliana81 Buna ziua. Va rog,daca stiti ce trebuie sa transmit la asociatia de proprietari pentru a ma trece in cartea de imobil? totusi nu as vrea sa dau CNP-UL, este o ... (vezi toată discuția)
Cum aflam cine este proprietarul unui apartament din bloc costeaioan costeaioan Buna ziua. Sunt presedinte al unei asociatii de proprietari infiintate in anul 2003. Exista in bloc 2 apartamente carora nu le cunoastem proprietarii reali, ... (vezi toată discuția)