reprezentant a scris:
OUG 97 din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, a fost republicată în Monitorul Oficial nr. 719 din 12.10.2011 în temeiul art. 218 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Este afirmatia dumneavoastra si sunt de acord cu ea. OUG 97/2005 a fost modificata din 2005 pana astazi de inca o ordonanta si de 6 legi, fiind nevoie de republicarea ei dat nu in forma initiala ci dupa ce a suferit modificari prin aceste legi.
Aceasta OUG 97 republicata in 2011 contine toate modificarile si este in vigoare.
S-a renuntat inca din titlu la "cartea de imobil" !
Nu a existat niciodata in titlul OUG 97/2005 expresia "cartea de imobil", ci se intitula
Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
Aceeasi denumire a fost pastrata si dupa modificarile suferite si republicata in 2011.
Nu combateti o lege cu o ordonanta de urgenta, care e si mai veche decat legea, chiar daca a fost republicata !
Aceasta OUG 97 nu este mai veche decat legea si o spuneti chiar dumneavoastra cand aratati ca aceasta a fost republicata (cu toate modificarile facute prin legi), republicata dupa publicarea legii 71/2011. Cititi mai sus ca sa va convingeti.
In actul republicat in 2011, cu modificarile la zi, in vigoare si astazi, sunt prevederi clare cu privire la cartea de imobil si redau doar 3 articole:
Art. 37
(1) Evidenta locatarilor prin cartea de imobil se tine in urmatoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unitati locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) destinate cazarii in comun;
b) care servesc total sau partial ca locuinta.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile locatarilor imobilelor situate in incinta unitatilor militare, a sediilor misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare sau locuintelor destinate exclusiv personalului acestora, precum si, dupa caz, membrilor familiilor si persoanelor aflate in ingrijirea acestora.
Art. 38
(1) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administratiei si Internelor, prin unitatile de politie.
(2) Cartea de imobil se intocmeste si se actualizeaza de catre persoana anume desemnata, cu acordul acesteia, de catre proprietarul imobilului sau de asociatia de proprietari; in cazul asociatiei de proprietari, responsabilul cartii de imobil este, de regula, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociatiei.
(3) Pastrarea, actualizarea si utilizarea datelor din cartea de imobil de catre persoana desemnata in acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, politistilor sau lucratorilor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
(5) Cartea de imobil se intocmeste intr-un singur exemplar, care se pastreaza la responsabilul cartii de imobil.
Art. 39
(1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.
Daca o sa ne aratati un act, o lege adoptata dupa 2011, prin care s-au abrogat aceste articole, cu siguranta aveti dreptate si noi avem de castigat imbogatindu-ne cunostintele cu informatii corecte.