Buna ziua,sunt divortata,cu un copil de 5ani,tatal nu se implica in cresterea copilului,pensia e trimisa de el la parintii lui(e plecat in strainatate),pe care ei mi o vireaza in cont.Suma e fixa,stabilita de instanta,nimic peste,intrebarea mea e bunicii pot veni sa l ia pe copil in vizita,desi copilul nu vrea? Vin ff rar sa l vada si atunci cateva min,motivul fiind acelasi,copilul nu vrea cu ei,si doar in prezenta mea.Tatal si a luat in 3ani de la divort de 2ori copilul la vizita,nu suna dupa el,nu am nr de telefon sa l caut...adresa,nimic..Bunicii paterni,la cateva luni vin cu pretentia sa le dau copilul,la inceput am incercat sa ne intelegem,il duceam eu cateva min sa il vada la servici,cu timpul,am renuntat,imi vorbeau rece,parca ne expediau,era de inteles fiind la servici,si am zis sa nu i mai deranjam
Doamna Larisa, situatiie sunt diferite. Ati procedat la fel intr-o situatie diferita, aici vorbim despre o instiintare facuta de mama catre tata.
Cat despre sfaturi, eu nu ma ocup cu probleme de drept penal, insa nu as sfatui niciun parinte sa piarda legatura cu celalalt si cu familia lui daca doreste sa apere interesul copilului.
Rea-credinta este atunci cand persoana trebuie sa intretina, poate sa intretina pe altul (adica are de unde, din ce) si nu vrea. Mai exact, singurul impediment la prestarea intretinerii este ca nu vrea, in rest neexistant nicio motivare pentru care nu o face. Asta ar cam fi, in mare si foarte pe scurt, reaua-credinta.
Cat despre greselile dv., nu ati vorbit despre ce ati facut sau nu ati facut, asa incat nu am de unde sti daca exista greseli sau nu.
Omul ala are familie extinsa, puteti tine legatura sau nu, ati mai dat cate-un telefon sau nu, nu cunosc.
La ultima intrebare v-am raspuns deja.
Oricum, e ceva ce miroase ciudat in instiintarea organului de cercetare. Ori ati comunicat defectuos cu ei ori v-ati contrazis cu ei sau ei cu dv., caci nu se prea intampla astfel de instiintari.
Dupa mine, trebuia sa verificati dosarul ca sa vedeti probele din dosar, daca exista date despre unde sade tatal, sa trimiteti o adresa prin zona lui de locuit, una sau mai multe sin sa aflati de vreo munca la negru sau ce alte venituri are. Sa aflati daca a trimis vreun document oficial la dosarul penal sau nu din care sa reiasa lipsa de venituri...
Mie imi lipsesc multe aspecte, nu pot da multe pareri asa, insa un astfel de dosar se incepe dupa cateva cercetari prealabile; sa nu stim si sa nu facem eforturi de a ne proba cererile, lasand doar organele de stat sa o faca nu arata multa diligenta si se poate intoarce impotriva noastra.
Cand spunem ca legea ne protejeaja, nu inseamna ca ne inmoaie posmagii, doar ne da cadrul in acre noi umblam, cautam, alergam sa ne facem rost de posmagi de inmuiat.
Stiu ca suna urat, dar e realitatea.
Stiti dna AVLIL cum arata legea care inmoaie posmagii din tarile din care noi copiem legislatia doar de la virgula incolo?
In Austria de exemplu legiuitorul care nu vorbeste doar ca moara stricata despre interesul superior al copilului, ci si face, plateste el pensia copilului. Caci nu e vina copilului si nici mamele n-au timp si ptr slujba si ptr casa si ptr copil si ptr autoritati, si cand tatal isi gaseste in sfarsit un loc de munca isi recupereza statul banii de la el. Partea asta insa nu ne-a mai placut sa o copiem!
Adica statul nu transfera responsabilitatea intretinerii copilului doar pe umerii mamei si o mai si "cearta"! Ala e stat!
Dar doamna, daca domnul a plecat in Italia sa "munceasca" din ce traieste in Italia daca nu face venituri?. Ar trebui sa aflati de unde a primit procuratura, cum ziceti, date ca tatal e in Italia si sa va adresati acelei institutii! Ca si Italia e stat! Doar Romania e stat de drept!
Doamna, aveti libertate de miscare, nu stiu ce sa va spun eu aici, nu vad legatura directa intre ce spun eu si ce spuneti dv. Nu pricep argumentarile acestea de tip contra-a-orice-spune-cineva-despre-legea-romana.
Nu ajuta pe nimeni si stim toti ca in alte state mai bogate exista alte prestatii sociale, pensii, asigurari diverse, indemnizatii etc.
Nu are relevanta pentru noi aici, nu exista o obligativitate a statului sa asigure un anumit numar de ajutoare de tip social.
Credeți ca persoanele care își cresc singure copii au mijloacele necesare pentru a dovedi ceva despre cineva?
Stimata doamna nici un om nu poate trai cinci ani într-o tara străină daca nu are nici un venit, si daca timp de 5 ani nu dai copilului tau nici măcar 1 leu, asta nu e rea credința? Eu zic ca e.
Da, știu chiar de la el ca realizează venituri la negru si nu mici intre 1000 si 1200 euro lunar, conform celor spuse nu va muncii niciodată oficial pentru ca nu vrea sa dea nici un ban copiilor.Poate daca doamna judecător ar fi "auzit" când i-am zis ca "tatăl" si-a cumpărat un apartament in perioada in care nu realiza venituri situația ar fi fost alta, dar.... s-a limitat la a mă pune sa aduc dovezi ca realizează venituri, dovezi pe care îmi e imposibil ( sau nu cunosc căile ) sa le aduc.
Atunci va întreb cum procedez? Fac o vizita personala in Italia si îl caut ( ca doar nu e așa de mare) apoi îl filmez timp de câteva zile in timp ce merge la munca si la întoarcerea in tara dovedesc ca realizează venituri?
Sau iau niște apropiați si ii pun sa dea declarații (așa cum m-a învățat un om al legii) ca l-au văzut muncind?
Nu am mijloace de proba pentru a dovedi munca la negru ( daca statul nu le are, eu cum sa le obțin?) plus ca timpul meu este împărțit intre creșterea si educarea copiilor si asigurarea traiului acestora ( munca).
Ce mă sfătuiți sa sacrific pentru a îmi face timp sa dovedesc ceea ce nu pot dovedi? Fără a mă trimite la un avocat, pentru ca nu am suficiente resurse pentru onorariu si sa nu îmi spuneți ca va plăti "tatăl" când voi câștiga procesul, știm amândouă ca soluția intr-un proces este data de libera interpretare a probelor de către o persoana si nici un avocat nu lucreaza fara sa isi încaseze mai întâi onorariul.
Ce ar trebui sa facă un părinte singur in perioada in care nu realizează venituri, sa își duca copii la orfelinat?
Stimata doamna legea e făcută ca sa fie, are portițe pe care cineva fără putere materiala sau cunoștințe temeinice de drept nu le poate utiliza, așa ca, in Romania... dreptul superior al copilului, se întinde pana la marginea portofelului părintelui. :(