Am câștigat recent o finanțare pentru înființarea unei firme și susținerea acesteia pentru 6 luni, printr-un proiect POSDRU din linia Romania Start-Up.
Cât timp cei de acolo încearcă să elaboreze documentele și să-și dea seama ce pași trebuie urmați în continuare, nu am cu cine să discut de acolo și mi-am dat seama că am o dilemă:
În planul de afaceri, în buget, am trecut ”Chirie spațiu”, formulare acceptată de Comisia de Evaluare. Ulterior, mi-am dat seama ca mi-ar fi mult mai ușor mie să mă mut în același spațiu unde doresc să desfășor activitatea firmei. Suma bugetată pentru chiria spațiului este suficientă pentru acest obiectiv.
Problemele sunt următoarele:
1) Contractul de închiriere pentru spațiu, pentru a putea plăți chiria acelui spațiu din finanțare, trebuie să fie semnat neapărat între întreprinderea care se va înființa și proprietarul spațiului ?
2) Este legal, în cazul în care semnez contract de închiriere între întreprindere și proprietar, să locuiesc și eu în același spațiu ?
3) Cum fac cu sediul social ? La ONRC trebuie să declar un sediu social, dar ca să semnez contract pentru sediu social, trebuie să am firma. Oare acceptă prorietarii de obicei acest lucru ? Sau trebuie să fac sediul social la o firmă de avocatură, iar la acel apartament să deschid punct de lucru ?