avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu dublu dupa nastere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu dublu dupa nastere?

Buna seara,va rog frumos sa ma ajutati pentru ca am o nelamurire.Tocmai am aflat ca viitoare mama are dreptul in luna in care naste sa primeasca salar dublu de la angajator.Acest lucru drept trebuie trecut in contractul de munca sau orice mamica are dreptul la acesti bani?Exista o lege anume care prevede acest drept?
Si am mai aflat ca se primesc de la stat inca 500 de lei?Imi puteti spune in ce conditii?Sau nu am primit tocmai informatiile corect.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 18 Iunie 2015
1. Nu exista niciun text de lege care sa-l oblige pe un angajator sa acorde un salariu dublu pentru nasterea unui copil al unui salariat de-al sau.

2. Acest lucru este posibil numai daca este preavzut in c.i.m., in reg.intern al angajatorului si/sau in ccm aplicabil acestuia.

3. 500 lei de la stat ... este vorba despre stimulentul de insertie care se acorda persoanelor indreptatite de a beneficia de indemnizatia pentru CCC si care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit.

art.7 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

ISR = indicatorul social de referinta (500 lei,in prezent).

In acest caz, persoana respectiva va primi salariul de la angajator + 500 lei stimulentul de insertie + 200 lei alocatia de stat pentru copil pana la varsta de 2 ani.

Ordinul 1474/2011
situatie :
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

solutie:Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Sotul meu poate intra in ccc? benty benty va deranjez si eu cu o intrebare ,eu am nascut un bebelus in urma cu 10 luni,nu am beneficiat de indemnizatie crestere copil deoarece am avut ... (vezi toată discuția)
Transfer indemnizatie crestere copil rodys rodys Buna ziua, doresc sa stiu daca se poate ca sa transfer indemnizatia de crestere a copilului pe numele sotului. Mentionez ca sotul nu este angajat nicaieri iar ... (vezi toată discuția)