avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la volan

Buna ziua ,

in urma cu 3 zile am fost depistat de catre organele de politie la volanul masiinii cu o alcolemie de 0.53 alcool pur in aer . Conform legii am fost dus la spital si pentru probe biologice . Din ce m-am documentat pana acum legea este urmatoarea :

Se considera infractiune si se pedepseste cu 1 pina la 5 ani inchisoare cind continutul de alcool depaseste 0.8 g/l in singe


Se considera contraventie si se pedepseste cu amenda si pedeapsa suspendarii permisului pe o perioada de pina la 90 de zile cind concentratia de alcool in aer expirat este de pina la 0.4 g/l caz in care conducatorul auto poate cere recoltarea de probe biologice.


Cind oncentratia de alcool in aer expirat depaseste 0.4 g/l in acest caz politistul rutier este obligat sa ceara recoltarea de probe biologice.


In OUG 195/2002 se considera infractiune si concentratia de alcool in aer expirat care depaseste 0.4 g/l dar in OUG 195/2006 republicata s-a scos aceast lucru infractiunea raminind primul caz de peste 0.8 g/l in singe.

Ma intereseaza care sunt demersurile in continuare ( de la ofiter am primit doar o dovada fara drept de circulatie ) si ce pot face pentru a ajunge la pedeapsa cea mai mica ? tin sa precizez ca nu am mai avut nici un fel de problema cu legea pana acum atat ca sofer cat si ca cetatean
Uzati de procedura simplificata a recunoasterii invinuirii.

Amanarea aplicarii pedepsei consta in stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savarsirea unei infractiuni si amanarea temporara a aplicarii acesteia.



Art. 83 Conditiile amanarii aplicarii pedepsei

(1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41 lit. a) si b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;

c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;

d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

(2) Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

(3) Amanarea aplicarii pedepsei inchisorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat amanarea aplicarii pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .






Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................

"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."




Succes.
Sa platiti dvs probele biologice pentru a evita tergiversarea.
In functie de situatia de fapt si rezultat aveti dreptul sa solicitati calculul retroactiv.
Nu stiu unde trebuie platite probele ! am incercat sa sun la brigada rutiera la Udristei si nu imi raspunde nimeni !
La IML le platiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcolemie de 0.75 in aerul expirat tyby33 tyby33 Buna ziua,am si eu o intrebare legata de consumul de acool si urcarea la volan.Am fost depistat cu o alcolemie de 0.75%0 in aerul expirat.m-i s-au luat doua ... (vezi toată discuția)
Alcoolul la volan mobutu74 mobutu74 am fost opri de un agent de pol.si am avut o alcoolemie de 0.68.la probele biologice e posibil ca alcoolemia sa fie mai mare?E adevarat ca am baut cateva beri ... (vezi toată discuția)
Beat la volan Spinei olga Spinei olga Am fost prins si eu de catre politie beat la volan cu 0.72 pentru aceasta mi-au deschis dosar penal, si continua judecata dar tot in seara aceea mi-au mai ... (vezi toată discuția)