avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract rezervare apartament nou
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract rezervare apartament nou

Buna ziua,

Am semnat un contract de rezervare pentru un apartament nou. Am stabilit cu dezvoltatorul sa semnam antecontractul in data de 26 iunie 2015, urmand sa faca dumnealor programarea la notariat, intrucat ne-au explicat ca au un notariat cu care lucreaza. A doua zi trebuia sa ne comunice ora la care suntem programati. Intrucat nu am primit niciun telefon, am sunat noi. Ni s-a spus ca au vorbit la notariat dar inca nu au confirmat ora si ne vor suna luni, intrucat era vineri. Luni, nu am primit nici un telefon. Marti, am sunat si eu si sotul - nu ne-a mai raspuns nimeni si nici nu am mai primit nici un semn de viata de la dezvoltator.
La incheierea contractului de rezervare, am achitat suma de 4500lei, care urma sa fie scazuta din valoarea avansului.
Data stipulata in contractul de rezervare pentru incheierea antecontractului este 30 iunie 2015.
De asemenea exista un articol aplicabil vanzatorului si un articol aplicabil cumparatorului, care spun ca in cazul in care una dintre parti nu se prezinta sau refuza semnarea antecontractului se restituie, respectiv se retine cu titlul de penalitate contractuala, suma achitata la incheierea contracului de rezervare.
In momentul de fata, problema este ca nu reusesc sa contactez dezvoltatorul si risc sa ma aflu in situatia prezentata in articol, de neprezentare la semnarea antecontractului.
Va rog sa ne sfatuiti cum am putea proceda in aceasta situatie pentru a denunta acest contract de rezervare si sa ne recuperam avansul.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: ramo80 , utilizator 12:55, 24 Iunie 2015
Da, nu este nicio noutate, in aceasta maniera "dezvoltatorul" mai face niste bani, pe considerentul ca nu se prezinta clientul pentru a semna antecontractul.
Auzi expresie : "contract de rezervare" !! :O dehh ...Romania.

Pentru a nu ingrosa si dvs. lista pacalitilor, trebuie in mod absolut necesar sa va asigurati ca aveti proba intentiei de a incheia antecontractul, ca atare ori le trimiteti o notificare prin executor judecatoresc, ori prin alt mijloc care sigura comunicarea si pe care o puteti proba in instanta.

P.S. Ma crucesc cum inca in 2015 se mai poate intampla asa ceva. No comment !
Contractele de rezervare au aparut de ani buni, pe vremea cand dezvoltatorii vindeau imobilele de pe hartie. Astazi sumele stipulate in ele sunt avansuri, ele au de fapt deseori valoarea unei promisiuni de a incheia un act (vanzare sau promisiune de vanzare) si, din 2011, sunt reglementate in Codul civil.
Desi contracte numite, ele sunt intitulate cf. traditiei dinainte de 2011

Scopul incheierii acestor contracte nu era de a insela, ci de a mai face niste bani, in afara de pretul vanzarii, de multe ori. Azi insa, sumele din contract sunt parte din pretul total negociat.

Va recomand sa faceti o notificare dezvoltatorului, in functie de ce zice la contract, ori de a va comunica el, ori de a se prezenta. Repede, ca 30.06 e luni. In functie de cum scrie la punerea in intarziere din contract, poate e bun si executorul, dar va mai consuma si acesta o zi. Concret, maine trebuie data notificarea la executor deja. Daca exista program sambata, merge si vineri. Nu va impacientati, de regula dau inapoi la o notificare oficiala in care se vede ca potentialul cumparator isi cunoaste drepturile.
Multumesc mult pentru raspuns. O sa trimitem notificare azi.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare promisiune vanzare-cumparare casa andabucur123 andabucur123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspuns. In luna august 2015 am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru o casa pe care voiam sa o achizitionez ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans achizitie locuinta nea_pandele nea_pandele Am dat avans la un apartament in octombrie si trebuia sa ma pot muta la 1 martie.(sau daca nu sa primesc avansul inapoi in 30 de zile+daune interese daca nu ... (vezi toată discuția)
Precontract apartament catalin71 catalin71 Buna ziua ! Am semnat un precontract la un apartament urmand ca la o data ulterioara cand achit diferenta proprietarul sa semneze contractul final. Acesta ... (vezi toată discuția)