avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Decaderea din dreptul de a propune probe
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Decaderea din dreptul de a propune probe

Ce se intampla in situatia unui proces de divort in care o paratul a fost decazut din dreptul de a propune probe si a invoca exceptii relative? Situatia de fapt e urmatoarea: reclamanta a sustras citatia atunci cand a venit factorul postal, iar paratul, neavand cunostinte juridice, nu a depus intampinare. La primul termen a fost decazut din dreptul de a propune probe. Ulterior si-a angajat avocat. Problema estge urmatoarea. Poate el invoca acum art. 254, alin. 2 din NCPC? Adica sa invoce faptul ca "Dovezile care nu au fost propuse in coditiile alin. 254, alin1 nu vor putea fi cerute si incuviintate in cursul procesului, afara de cazul in care PARTEA INVEDEREAZA CA DIN MOTIVE TEMEINIC JUSTIFICATE NU A PUTUT PROPUME IN TERMEN PROBELE CERTUTE"?? Problema este ca in speta e vorba si de incredintarea unui minor, iar paratul este cel care a avut si are grija de copil, mama avand precocupari "usor dubioase". De-asemeni, ambii au locuit pe timpul castoriei la parintii LUI, ori consider ca audierea unuia dintre parintii paratului este strict necesara, in contextul in care instanta trebuie in mod obligatoriu sa aiba in vedere INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI. Imi puteti spune daca e vreo sansa ca paratul sa audieze pe unul dintre parintii sai, desi a fost decazut din dreptul de a propune probe? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:26, 28 Iunie 2015
Probele
Art. 254
Propunerea probelor. Rolul instanţei
(1) Probele se propun, sub sancţiunea decăderii, de către reclamant prin cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinare, dacă legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse şi oral, în cazurile anume prevăzute de lege.


(2) Dovezile care nu au fost propuse în condiţiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute şi încuviinţate în cursul procesului, în afară de cazurile în care:
1. necesitatea probei rezultă din modificarea cererii;
2. nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească şi partea nu o putea prevedea;
3. partea învederează instanţei că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute;
4. administrarea probei nu duce la amânarea judecăţii;
5. există acordul expres al tuturor părţilor.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), partea adversă are dreptul la proba contrară numai asupra aceluiaşi aspect pentru care s-a încuviinţat proba invocată.
(4) În cazul amânării, pentru motivele prevăzute la alin. (2), partea este obligată, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a administra proba încuviinţată:
a) să depună lista martorilor în termen de 5 zile de la încuviinţarea probei, când se cere proba cu martori;
b) să depună copii certificate de pe înscrisurile invocate cu cel puţin 5 zile înainte de termenul fixat pentru judecată, dacă s-a încuviinţat proba cu înscrisuri;
c) să depună interogatoriul în termen de 5 zile de la încuviinţarea acestei probe, în cazurile în care interogatoriul trebuie comunicat, potrivit legii;
d) să depună dovada plăţii cheltuielilor necesare efectuării expertizei, în termen de 5 zile de la numirea expertului sau în termenul stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art. 331 alin. (2), dacă s-a încuviinţat proba expertizei.

(5) Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc.
(6) Cu toate acestea, părţile nu pot invoca în căile de atac omisiunea instanţei de a ordona din oficiu probe pe care ele nu le-au propus şi administrat în condiţiile legii.



Va multumesc pentru raspuns. Intuiam ca aceasta este varianta, respectiv art. 254, alin. 2 NCPC. Deci se poate administra proba chiar daca persoana a fost decazuta.
cezarad a scris:

Ulterior si-a angajat avocat.


Si nu l-ati auzit grăind despre necesitatea formularii unei cereri reconventionale (cu oaresce probe propuse prin ea)!? Sau l-ati angajat/platit pe el ca sa-i povestesc eu ce trebuia sa faca?!?

Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie rogatorie ROXANAPUSCASU ROXANAPUSCASU de cate ori poate fi ceruta comisia rogatorie in aceeasi actiune din instanta?de exemplu fosta sotie cere comisie rogatorie pt aflarea existentei sau ... (vezi toată discuția)
Pânã când pot sã depun probe noi? marusca marusca In cadrul unui proces sint reclamanta...am depus probele pe care le consider necesare si am depus raspunsul la intimpinare ,urmind sa am termen curind. Am o ... (vezi toată discuția)