Am o nelamurire referitoare la o prevedere din 'Legea privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand asupra dobandirii unui drept de utilizare pe durata limitata a unor bunuri imobiliare'. Art. 6 para.1 lit. a) precizeaza ca dobanditorul are dreptul sa denunte unilateral contractul fara a fi necesara invocarea vreunui motiv, in termen de 10 zile calendaristice de la data semnarii lui de ambele parti contractante sau de la data la care partile au semnat un antecontract, dupa caz. Termenul de 10 zile se calculeaza conform dreptului comun.
As dori sa stiu cum se calculeaza zilele (lucratoare/nelucratoare) conform dreptului comun.
Cu deosebit respect cer intelegerea tuturor , care au particita la discutiile pe aceasta tema .Eu am cazut in miezul problemei , ca musca in lapte,dar acuma am devenit extrem de curios privind tematica termenelor .Analizand speta amintita ,daca doreste cineva sa-mi explice , cum anume se intelege termenul de cele trei zile imperative ca sa pot percepe si eu , in sfarsit , i-as fi recunoscator. Deci , exemplul dat , se refera la faptul , ca instanta a stabilit obligatia platii cautiunii in termen de trei zile . Art.101 din Codul de procedura civila reglementeaza ,ca nu intra in calcul nici prima si nici ultima zi .Hotararea a fost comunicata intr-o zi de vineri , care fiind prima zi , o fractie de zi ,in intelesul normei invocate nu intra in calcul. Intra deci,urmatoarea zi (calcalul se refera la zile calanderistice ) , sambata si duminica, luni.Daca facem calculul cu nominalizarea datelor din luna , sa zicem , comunicarea facuta in data de 1 a lunii ,care nu intra in calcul ,cele trei zile ar fi din data de 2 trei zile ,adica inclusiv data de 5 , care in speta noastra ar cade pe ziua de marti . In schimb nu intra nici uktima zi ,cele trei zile nefractionate ,intregi , ar ramane sambata , duminica si luni .
In cazul in care ziua de luni , cum s-a sustinut , nu intra , conform legii (ultima zi) ,atunci ar intra ziua de marti, a cincea zi. In acest fel termenul s-ar compune din data de 1 ,vineri ,care nu intra in calcul,sambata , duminica, si luni , care de asemenea nu intra.In schimb intra ziua de marti. In acest sens exista ziua de luni, a patra zi, care nu intra in calcul,si ziua de marti , care este ziua care urmeaza dupa ziua care deja nu intra in calcul , fiind in acest fel prima zi care se afla dupa ultima zi din termen ,cu depasirea acestuia , care in schimb intra in termen , nu ca ziua de luni , care este componenta termenului de trei zile , fiind ultima din componenta termenului de trei zile .
Oricum meditez , nu-mi iese pasenta , oricum ziua de 5, marti, este a patra zi ,(2+ 3 = 5) , care nu poate intra nicicum in termenul de trei zile . Este cineva , care sa-mi explice cum sa inteleg acest termen? Ca la un elev de scoala elementara ,pentru ca nicicum nu pricep .Ori capul meu este prea infundat ,ori legea nu se interpreteaza asa cum a stabilit legiuitorul .
Este simplu de inteles modul de calcul al unui termen de 3 zile libere in procedura civila. Puteti lua un calendar si cu ajutorul unui marker negru si a unuia galben veti colora zilele corespunzatoare termenului. Negru veti folosi pentru zilele care nu se iau in calcul (la curgerea termenului de 3), galben pentru cele care se socotesc. Prima zi o colorati cu negru (cea in care ati luat la cunostinta de hotarare, ziua comunicarii), apoi colorati cele 2 zile urmatoare cu galben. Cand ajungeti la a 3-a zi de colorat, o faceti cu negru pentru ca ultima zi nu se socoteste. Avand numai 2 zile marcate cu galben, consumate din cele 3 indicate in hotarare, veti marca tot cu galben ziua imediat urmatoare celei marcate cu negru. Daca la finalul termenului ziua imediat urmatoare celei marcate cu negru se intampla sa fie o zi nelucratoare (sambata, duminica sau o sarbatoare legala declarata zi nelucratoare), veti colora cu galben prima zi lucratoare ce ii urmeaza. Ceea ce aveti de indeplinit, obligatia stabilita prin hotarare, se poate indeplini valabil doar in oricare dintre zilele marcate cu negru sau cu galben, fiind considerata indeplinita in termen.
Nu este vorba de marker negru sau galben ,culorile se pot deosebi cu usurinta .Principiul este mai greu de priceput sub forma in care mi s-a expus.Pot colora galben sau negru orice zi din calendar , dar care este logica ca in termenul de trei zile (din speta) sub nici o forma nu intra a treia zi, care se pierde din istorie , nu mai exista ca factor coercitiv . Nu intra prima zi , in regula , nu intra ultima zi , in regula .Dar pare o interpretare eronata faptul ,ca intra in calcul a patra zi . Prevederile art.101 din Codul de procedura civila ordona ,ca nu intra in calcul prima si ultiuma zi , dar niciunde nu reglementeaza , ca ar intra razultima zi , adica ziua ,care urmeaza dupa ultima zi , care in intelesul reglementarii nu intra in calcul,nici nu se face amintire de aceasta razultima zi . Termenul de trei zile trebuie sa fie ,juridic sau matematic , trei zile intregi , care urmeaza dupa prima zi , ziua in care se face comunicarea , si nicidecum printr-un calcul "interesant " as putea defini propriu , nu intra a treia zi , dar intra a patra de dupa comunicare.Sustin in continuare , cu exemplul dat , ca in cazul comunicarii , spre exemplu , din ziua de 1 a lunii , nu intra prima zi , data de 1 ,calculul celor trei zile incepe din data de 2 , adica 2+3=5 ,dar neintrand in calcul nici ultima zi ,termenul se sfarseste in data de 4 ,adica dupe trei zile intregi , 3x24 de ore complete .
@cora2006 ,stimata dna avocat .Recitand din nou toate luarile de pozitie in aceasta tema ,am aflat , ca Dvs. aveti dreptate.In data de 20 iulie 2009 ati precizat , ca cele trei zile sunt sambata , duminica si luni .Deci termenul se termina marti la orele 00 si nu la 24 ,cum - poate gresit - ati indicat.
Explicatie
handsu
Cum se explica formula :[b]in trei zile[/b]?Presupun, posed corespunzator notiunile din limba romana,in care sens in trei zile inseamna inauntrul unui termen ... (vezi toată discuția)
Termenele
handsu
O hotarare judecatoreasca stabileste obligatia reclamantei de a plati cautiunea in termen de trei zile ,iar aceasta nu se conformeaza , hotararea devine ... (vezi toată discuția)