avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis necorespunzator pentru conducere motocicleta.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis necorespunzator pentru conducere motocicleta.

Buna ziua,
Am fost implicat intr-un accident rutier a carui nu am fost vinovat la producerea lui dar in schimb mergeam cu o motocicleta pentru categoria A, a carei capacitati era mai mare decat imi permitea categoria pe care o aveam, respectiv A2.
Am fost incadrat la Art. 335 alin.2(conducerea cu permis de conducere necorespunzător), permisul mi-a fost retinut pentru toate categoriile "B,B1,AM,A1,A2" si am primit dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Doresc sa stiu daca dupa terminarea procesului permisul mi-l vor restitui inapoi, daca primesc suspendarea permisului pe o perioada de timp sau mi-l vor anula pentru faptul ca mergeam cu o categorie necorespunzatoare.
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
M0t0, utilizator
Cel mai recent răspuns: ghii123 , utilizator 11:06, 17 Septembrie 2018
Art. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pedeapsa o hotaraste procurorul sau judecatorul functie de circumstante si imprejurarile producerii accidentului.

Este posibila primirea oricarei pedepse din cele precizate de dvs. . Se recomanda angajarea unui avocat.
Art. 335 alin.2 Noul Cod Penal nu este 86 OUG 195/2002 alin.2 ?

Art. 86 OUG 195/2002 Infractiuni si pedepse
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Art. 114 OUG 195/2002 Raspunderea contraventionala
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în urmatoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art. 85,art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1) si (2), art. 90 alin. (1) si la art. 92 alin. (3);
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2015
M0t0, utilizator
OG 21/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

31. La articolul 114 alineatul (1), literele b) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal;
......
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazute la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal."

[ link extern ]
Salutare,

Dupa 1 an revin cu raspunsul final.
Cazul a fost solutionat cu neinceperea urmaririi penale pentru mine dar si clasarea cauzei pentru cel ce initial a fost vinovat la producerea accidentului.

Permisul nu mi-a fost anulat, n-am primit amenda sau pedeapsa si nici nu a fost nevoie sa dau test pentru restiturirea permisului(Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie) sau sa astept 3 luni pentru a putea ridica permisul.
Cand am primit plicul acasa de la parchet, am fost si mi-am ridicat permisul de la Udriste.

Multumesc mult.
Salutare,
Am fost implicat intr-un eveniment asemanator, imi spuneti si mie va rog ce s-a intamplat cu cheltuielile de spitalizare si celelalte daune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis necorespunzator pentru conducere tractor ContSters339321 ContSters339321 Buna ziua. Am condus un tractor(avand masa totatla maxima admisa mai mare de 3500 kg) pe drumul public cu categoria B si am fost tamponat din spate de un ... (vezi toată discuția)
Dosar penal sau amenda contraventionala conform noului cod penal? popeasca77 popeasca77 Prieten prins la volan fara permis de conducere conform categoriei de vehicul pe care il conducea pe un drum public, fara alcoolemie. (vezi toată discuția)
Conducerea autovehiculului cu permisul suspendat tiberiulaios tiberiulaios am fost prins conducand cu permisul suspendat,as vrea sa stiu daca mi se v-a intocmi dosar penal si ce prevede acesta? (vezi toată discuția)