avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

sunt nascut in 1953, am facut armata 9luni, facultate 3ani, am lucrat in Romania 24 de ani si in Italia 11ani, cum pot sa ma pensionez? pot sa mai platesc contributii in Romania? cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:24, 2 Iulie 2015
1. Puteti solicita:
- pensie pentru milita de varsta, la 65 de ani, in 2018;
- pensie anticipata partiala, la 60 de ani, adica oricand de acum inainte.

2. - La stagiul de cotizare din Romania se adauga si stagiul de cotizare din Italia.
- La Casa de Pensii din Romania veti completa un formular cu datele despre locul de munca din Italia si Casa de Pensii se va ocupa de trinitere si primirea documentelor care sa ateste stagiul de cotizare din Italia.

3. Veti beneficia si de pensie din Italia si veti proceda si acolo cum am spus la pct. 2

4.- Daca doriti va puteti asigura in sistemul public de pensii din Romania , pe baza de contract de asigurare sociala, pentru marirea stagiului de cotizare si/sau completarea venitului asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ani cotizare pensie Melania_Balint Melania_Balint Buna seara! Mama mea are varsta de 62 ani si un stagiu de cotizare de 11 ani, 11 luni si 27 zile. Are dreptul sa primeasca pensie? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionare sandor5657 sandor5657 Buna ziua! Sunt o persoana care a lucrat in Romania 14 ani si 3 luni pana la anul 1988, cand m-am mutat in strainatate. Am dreptul sa primesc pensie pentru ... (vezi toată discuția)
Lamurire privind cresterea cuantumului pensiei cernatlarisa cernatlarisa Doresc sa stiu cat trebuie sa cotizez pentru a-mi suplimenta cuantumul pensiei. Sunt persoana activa, angajata. (vezi toată discuția)