avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Firma in stare de faliment
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Firma in stare de faliment

Buna ziua,
am o firma in stare de faliment, dar soldul casei (scriptic) este mare.
Banii, faptic nu sunt .Daca voi fi obligata sa-i depun si momentan nu este posibil,as vrea sa stiu daca se va recurge la executarea bunurilor mobile si imobile personale.
In acest sens am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara cu o alta persoana, dar la data scadenta contrctul nu va fi onorat, asa ca voi face un act de donatie catre persoana respectiva. Intrebarea mea este daca aceasta donatie va putea fi atacata in instanta de catre creditorii firmei careia am fost administrator?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 16:35, 9 Iulie 2009
Imobilul se transfera oricum catre creditor urmare a neplatii imprumutului, fiind constituit ca o garantie a imprumutului.
toate actele nelegale facute de reprezentantii firmei pot fi anulate in instanta.bunurile peronale ale asociatilor pot fi sechestrate si vandute pentru a se acoperi datoriile firmei. lichidatorul poate face plangere penala administratorului si deci se atrage raspunderea penala.va sfatuiesc sa luati urgent legatura cu un avocat, care stie comercial
carmenmur a scris:

toate actele nelegale facute de reprezentantii firmei pot fi anulate in instanta.bunurile peronale ale asociatilor pot fi sechestrate si vandute pentru a se acoperi datoriile firmei. lichidatorul poate face plangere penala administratorului si deci se atrage raspunderea penala.va sfatuiesc sa luati urgent legatura cu un avocat, care stie comercial


Bunurile personale ale asociatilor nu pot fi sechestrate si vandute pentru a se acoperi datoriile firmei, decat daca e vorba de un SNC sau SCS si e vorba de asociatii care raspund in solidar cu societatea(asociati comanditati). In cazul unui SRL, cum sunt 99% din societatile comerciale romanesti, singurii pasibili de raspundere patrimoniala sunt administratorii de fapt sau de drept, dar raspunderea lor se antreneaza numai in cazul in care se dovedeste ca starea de faliment li se datoreaza sau daca se fac vinovati de comiterea unor fapte prevazute limitativ de legea speciala nr. 85/2006.
Despre vreo ordonanta de incepere a urmaririi penale impotriva unui administrator de SC in insolventa, pentru fapte prevazute de legea speciala, astept de mult timp sa aud. Daca aveti in posesie asa ceva, va rog sa ne impartasiti si noua speta, eu tot NUP-uri am vazut pana acum.


@initiatorul topicului,
Despre imprumutul dvs., garantat cu bunul propriu, deocamdata nu poate nimeni sa emita critici, deoarece in acest moment nu sunteti debitor al nimanui...abia dupa momentul la care se va pronunta o sentinta de angajare a raspunderii patrimoniale pentru datoriile SC in faliment, se va putea analiza comportamentul dvs. de debitor, din perspectiva creditorilor SC care devin si creditorii dvs.
Actele dvs. personale de instrainare a bunurilor personale prin diverse acte simulate (daca sunt simulate, pentru ca nu ati precizat daca imprumutul l-ati facut doar pentru a instraina ulterior bunul prin executare silita/dare in plata - donatia se exclude ca varianta viabila - sau pur si simplu este real) vor putea fi desfiintate in baza dispozitiilor codului civil, si nu in baza legii speciale, intrucat aceasta vizeaza doar actele incheiate de SC in faliment.
Acesta speta este un caz care blocheaza instantele de faliment prin ritmicitatea sa, problema este alta, uniformitatea deciziilor instantelor. Mai nou, se cere de catre lichidatori revenirea la masa credala a bunurilor instrainate cu scopul de a micsora activul patrimonial si in ultima instanta raspunderea administratorului. Problema este alta, aici avem clar o infractiune de natura ficala ( plafonul de casa) care are o suma de bani ce nu se regasesc.
P.S.
Nici eu nu am vazut pe cineva condamnat in cadrul procesului de faliment.
Una peste alta, este un efect colateral al crizei.
Initiatorul topicului nu are calitatea de debitor sau persoana raspunzatoare de o stare de insolventa a unei societati comerciale.

Alte discuții în legătură

Faliment limerom limerom Am cateva intrebari legate de falimentul unei societati comerciale al carui asociat unic si administrator sunt. 1 Care sunt consecintele falimentului in ceea ... (vezi toată discuția)
Cererea insolventei de catre mfp ContSters94259 ContSters94259 Societatea mea are datorii de 220 mil vechi la stat.Finantele au spus ca nu pot trece eu firma in insolventa deoarece am depasit ceva plafon...dar finantele ... (vezi toată discuția)
Insolventa D Tiberiu D Tiberiu Am 34 ani societatea pe care o detin si o conduc activeaza de mai bine de 8 ani are activitatea principala comert cu ridicata. Fiind nascut in Timisoara numit ... (vezi toată discuția)