avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturi la nasterea unui copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturi la nasterea unui copil

Buna ziua!!
In luna octombrie o sa nasc un baietel din mama romanca si tata spaniol(mentinonez ca nu suntem casatoriti),si se va naste in spania, cetatenia cred ca va fi spaniola....??? Eu (mama) detin contract de munca si in Romania si in Spania. Intrebarea mea e urmatoarea :pot beneficia de concediul prenatal de 2 ani, in Romania, chiar daca copilul nu se naste in tara? Unde ma pot adresa pentru a perfecta actele necesare de concediu prenatal.Cum stiu ca nu exista dubla cetatenie...mi-as dori sa stiu daca copilul va fi cetatean roman sau doar spaniol....
In speranta unui raspuns ,va multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:23, 15 Iulie 2015
1. - Nu inteleg cum de aveti contracte individuale de munca (CIM) in acelasi timp si in Romania si in Spania si cum puteti lucra in acelasi timp in doua tari diferite si la distanta una de alta.
- Lamuriti problema ca sa stiu ce raspuns sa va dau.

2. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).
- Asadar nu exista concediu prenatal de 2 ani.
- Dvs. vreti sa spuneti de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.

3. - Daca nasterea are loc in octombrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta sunt noiembrie 2014 - octombrie 2015.
- In aceste 12 luni trebuie sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - Daca in toate cele 12 luni ati avut venituri salariale din Spania beneficiati de CCC de la autoritatile spaniole, conform legislatiei din Spania.
- daca in cele 12 luni ati avut venituri salariale din Spania si cel putin in ultima luna venituri salariale din Romania atunci beneficiati de CCC din Romania, in conditiile aratate mai sus.

5. Privitor la cetatenia copilului nu cunosc legislatia din Spania, ar trebui sa stie tatal copilului.


Legea nr.21/1991
Art. 5
(1) Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
(2) Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care:
a) s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
b) s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.
...
Buna ziua!
Cum v-am spus am contract de munca in Romania, dar si in Spania din martie 2014.
Contractele le pot duce.... pentru ca cel din Romania e simplu...fac acte si le trimit pe internet...si nu trebuie sa fiu prezenta, atata timp cat eu imi respect obligatiile.
la cel din Spania ...da..trebuie sa fiu prezenta zi de zi...
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Mentionez ca CCC de 2 ani, in spania nu se acorda, si as vrea sa beneficiez de drepturile mele din Romania.In Spania pot beneficia doar de cele 126 zile de concediu , nimic mai mult.
Puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC din Romania dar iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil panait-alina panait-alina buna ziua, vreau si eu sa stiu daca pt beneficia de concediu de crestere copil perioada de 2 ani daca eu nasc in luna mai si eu sunt angajata din luna iunie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului - contract de munca in spania andredan andredan Buna seara. Situatia mea este urmatoarea: lucrez in Spania in baza unui contract de munca din data de 07/02/2010 pana in data de 07/01/2011. Sunt insarcinata, ... (vezi toată discuția)
Prenatal ambrus_marc9 ambrus_marc9 Buna ziua,as dori sa va intreb sunt angajata de 7 luni de zile cand am emrs sa mai interesez ce fel de contract am am aflat ca am contract pe 2 ani de zil am ... (vezi toată discuția)