Buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un raspuns:sorry: am urmatoarea problema:am luat somaj 6 luni de zile,dupa absolvirea liceului,daca stiam in ce ma bag nu mai imi trebuia nici un somajX-(X-(X-( dupa un an si jumatate mi a venit o instiintare prin care trebuie sa inapoiez suma de 949 de lei pentru ca i am incasat necuvenit deoarece eram inscris la facultate.Ideea e ca eu cand am depus dosarul de somaj cei de la agentia ANOFM nu mi au spus decat ca daca ma angajez sa ii anunt.Ba cand am fost la viza m a cateva intrebat acel domn de acolo cu ce ma ocup si i am spus ca sunt student si a zis ;;Bine;;La cursuri nu m au mai chemat,m am inscris degeaba.Acum am primit o notificare prin care mi se comunica faptul de imi vor face propire pe pensia de urmas luna aceasta,singurul venit al meu,eu fiind student.Am vorbit acum vreo 2 luni cu avocatul meu si mi a spus sa stau linistit ca nu pot face propire pe pensia de urmas deoarece este un drept special.Din pacate avocatul meu e plecat in concediu si se intoarce abia in Septembrie.Intrebarea este:este legal sau ilegal,se poate face propire pe pensia de urmas?#-o#-o#-o#-o
ART. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
ART. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
Din prevederile de mai sus,rezulta ca pensia de urmas student se poate cumula cu somajul.
Aceasta este interpretarea mea.
Legea nr.76/2002
art.44
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
....
m)la data admiterii intr-o forma de invatamant, in cazul persoanelor asimilate somerilor, prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) si b).
....
art.47
(1)Sumele acordate in mod necuvenit din bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si orice alte debite constituite la bugetul asigurarilor pentru somaj, altele decat cele provenind din contributii, se recupereaza pe baza deciziilor emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau, dupa caz, de centrele regionale de formare profesionala a adultilor, care constituie titluri executorii.
...
Art. 728 C.proc.civ. - Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
...
Asadar, pensia de urmas poate face obiectul unei executari silite (popriri).