avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare firma cu datorii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare firma cu datorii

Buna ziua. Am o firma de transport marfa din 1995 si am un credit de 15.000 euro pe firma de aprox 3 luni si 2 facturi scadente peste 2 luni FARA fila cec in val. aprox. de 1000 euro. Vreau sa vand firma si am si gasit cumparator deja. Am inteles ca trebuie facut ceva act si la notar cum, ca cumparatorul preia si activele si pasivele firmei iar eu nu o sa mai am nici o raspundere.
Spunetimi va rog frumos ce se intampla in cazul in care noul proprietar nu o sa isi plateasca ratele sau facturile ce sunt scadente peste 2 luni ? sau ce trebuie sa fac ca sa ma asigur ca nu o sa fiu tras la raspundere daca noul proprietar nu isi plateste ratele ramase la credit ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 23:37, 8 Iulie 2009
Raspunderea asociatilor in S.R.L. este limitata la perioada in care au avut calitatea de asociati si la capitalul social subscris conform obligatiei asumate prin actele constitutive. Raspunderea administratorului este limitata la perioada in care a avut calitatea de administrator si determinata de actiunile sau inactiunile sale prin care a prejudiciat interesele societatii ce a administrat-o sau pe acelea ale creditorilor societatii. Raspunderea asociatului poate fi angajata cu depasirea limitei capitalului social subscris numai in conditiile in care are loc lichidarea societatii si se dovedeste ca asociatul a fraudat interesele creditorilor, prin operatiuni cum ar fi: dispunerea de bunurile societatii ca si cum ar fi bunurile sale proprii, diminuarea activului societatii in beneficiul personal ori al unor terti. Acestea sunt privite cu severitate mai ales atunci cand asociatul trebuia sa cunoasca faptul ca in acest mod societatea nu va mai fi in masura sa isi achite debitele catre creditori. Mai exista o raspundere speciala a persoanelor care prin actiuni sau inactiuni au adus societatea in stare de insolventa, dar aceasta raspundere speciala a insolventei poate fi angajata ca urmare a unui raport numai la cererea administratorului/lichidatorului judiciar sau la cererea unui comitet al creditorilor constituit potrivit Legii nr. 85/2006 a insolventei.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Primul pas ar fi sa inregistrati cesiunea la Registrul Comertului.
Eu nu ma prea pricep la chestiile astea ce a spus Domnul Gabriel, dar vreau sa stiu in situatia mea ce poate sa se intample sau ce pot sa fac ca sa nu am nici un fel de problema. Firma desii are datorii (creditul) este o afacere pe rol ,iar cine o cumpara continua afacerea. Dar eu nu pot sa am incredere il el si poate peste 2 luni nu mai plateste creditul.
Nu plateste creditul, raspunde pentru acest lucru intamplat in timpul administratiei sale. Este asociat unic si administrator ?
P.S.: am vrut sa spun ca nu trebuie sa va fie teama decat pentru cele pe care le-ati facut dvs. in timpul cat ati avut calitatea de asociat/administrator.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Cine cumpara este si administrator si asociat unic. Deci daca el nu plateste creditul si facturile ce sunt scadente peste 2 luni in val. de 1000 euro, el raspunde pentru astea ?? El a luat la cunostiinta toata situatia firmei inclusiv creditul si facturile scadente.
Si actele pentru vanzare sunt: la registrul comertului si la notar cum, ca el preia activele si pasivele firmei ??? astea sunt toate actele necesare ??
va multumesc

Alte discuții în legătură

Cesionare actiuni daniela2500 daniela2500 buna ziua suntem 2 asociati cu 50 la suta firma are datoriide 400 milioane asociata mea care este administrator si care a ramas cu firma doreste acum sa o ... (vezi toată discuția)
Problema johannesy johannesy am dat o firma prin februarie anul acesta si acum sunt chemat tot eu in insolventa? ce fac? eu am dat firma la alti oameni. de ce ma cheama tot pe mine? (vezi toată discuția)
Vreau sa vand firma cu datorii si sa nu mai raspund in fata creditorilor ulterior dimavirgil dimavirgil Buna ziua,as vrea sa vand un S.r.l cu datorii totale de aproximativ 1 miliard de lei.Imi spune si mie cineva cum se procedeaza ? Mentionez ca eu am si marfa in ... (vezi toată discuția)