avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Tert poprit
Discuție deschisă în Executare silită

Tert poprit

Buna ziua ! Am o intrebare referitoare la tertul poprit, eu desfasor o activitate care in anumite situatii necesita incheierea unor contracte de prestari servicii, conventii civile , cu experti din afara societatii care sa evalueze cursantii absolventi. In aceasta situatie am incheiat o conventie civila cu o persoana pentru 2 ore (atat dureaza examenul) , pentru o anumita suma , suma pentru care s-au retinut taxele datorate, taxe ce au fost varsate la buget. Persoana respectiva avea un credit neachitat , in urma unei hotarari judecatoresti persoana respectiva urmand a fi executata pentru recuperarea creditului , AICI vine partea interesanta , probabil executorul judecatoresc a solicitat un stagiu de cotizare pentru persoana respectiva iar printre cei care i-au platit taxele pe venit apare si societatea mea si am primit de la executor o instiintare ca firma mea este executata in calitate de tert poprit pentru recuperarea creditului , creditul este de 4000 de ron si a fost contractat in 2009 , firma mea a colaborat in 2014 cu persoana respectiva , colaborarile au fost sporadice (2 sau 3 in anul 2014) NU AM EMIS ADEVERINTA DE VENIT PENTRU OBTINEREA CREDITULUI , persoana nu are contract de munca , INTREBAREA mea este : executorul este indreptatit sa ceara recuperarea creditului de la mine ? In ce masura pot fi eu (firma mea) tert poprit ? Cum pot contracara acest fapt ?
Da, executorul este indreptatit sa popreasca sumele de la tertul poprit, care este de fapt debitor al debitorului poprit. Astfel tertul poprit devine debitor direct al creditorului popritor. Nu este insa o problema pentru dvs. In momentul in care veti avea de dat bani catre colaboratorul respectiv (zis si debitor poprit), ii veti vira catre executorul judecatoresc, iar acesta ii va vira catre creditor.
Tocmai am explicat ca nu exista un contract , colaborarea fiind sporadica , acesta aflandu-se pe o lista de specialisti dintre care se aleg periodic examinatorii ,asa ca .... vin cu o intrebare ce se naste din raspunsul dumneavoastra : Eu cum procedez in cazul asta ? Trebuie sa-l instiintez pe executor ca nu exista un contract de munca si nu am ce sa opresc ? Executorul poate popri conturile firmei mele pentru recuperarea sumei ?
Ersin a scris:

Tocmai am explicat ca nu exista un contract , colaborarea fiind sporadica ,

Am inteles, v-ati exprimat destul de clar. Si v-am raspuns in momentul in care veti avea de dat bani.
trandafir2 a scris:

In momentul in care veti avea de dat bani catre colaboratorul respectiv






Ersin a scris:

Trebuie sa-l instiintez pe executor ca nu exista un contract de munca si nu am ce sa opresc ?

Da, faceti o adresa catre executor in care il instiintati asupra raportului juridic cu colaboratorul dvs., cand, cum se desfasoara prestatia si va exprimati disponibilitatea sa procedati legal.

Ersin a scris:

Executorul poate popri conturile firmei mele pentru recuperarea sumei ?

Da, poate face acest lucru (in niste limite desigur), insa nu se va ajunge acolo.
nu mai apasati pe citeaza!

Pai daca-mi pune poprire pentru toata suma datorata , eu de la colaborator cu contractele pe care (posibil) sa le am (dar foarte bine poate fi desemnat alt expert, deci se poate sa nu mai am deloc contracte cu el) , voi recupera banii in 20 de ani ?
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
gi-jane2, moderator
"Poprire" in sensul ca sa va ia banii cu japca din cont nu se va intampla, caci pe dvs. asta va sperie.
Poprire este schimbarea persoanei subiectului pasiv, adica pe langa raportul juridic existent (intre debitor poprit si creditor popritor) se mai naste un raport juridic intre tert poprit si creditor popritor, insa doar pentru sumele pe care tertul le datoreaza debitorului creditorului popritor, caci tertul este la randul lui debitor. Dar daca tertul (dvs.) nu are de dat bani catre colaborator (debitor poprit), atunci nu este nicio problema. Cu alte cuvinte nu va ia nimeni banii din cont daca dvs. nu aveti bani datorati colaboratorului.


P.S. Eu de ce v-am zis sa faceti o informare catre executor :
"domnule, cu respect, eu nu mai am colaborare cu x, dar daca o sa am, in loc sa ii dau lui, va dau dvs., cu respect, etc Ersin"
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Ce inseamna tert poprit stmaria stmaria Buna seara! V-as ruga sa imi explicati ceva. am de recuperat o suma de bani de la fostul meu sot. El primeste chirie de la o banca. Am incercat sa il execut. ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu flawrin28 flawrin28 Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)
Ridicare popririi pe contul de salariu (deblocare card pentru folosire bancomat) mihai000123 mihai000123 Am o problema cu privire la ridicarea popririi pe contul de salariu . Am primit adresa ridicare poprire de la executor in care scrie asa \\"va solicitam ... (vezi toată discuția)